Експерти разкриха има ли балон с имотите

Цените скочиха с близо 50% за шест години

Експерти разкриха има ли балон с имотите | StandartNews.com

Цените на недвижимите имоти в България растат постоянно в последните пет-шест години. От 2015 г. насам поскъпването на жилищата е близо 50 на сто.

На този етап обаче балон на пазара на имоти у нас няма. Около това мнение се обединиха експерти от сектора и банкери по време на форума „По-достъпни жилища в София“, организиран от портала imoti.net. Ръстът на цените е движен основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране и в сегашната сложна ситуация още не сме свидетели на балон на пазара, смята Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА Недвижими имоти. По думите му има две дефиниции за балон при имотите. Едната е в рамките на три години цените растат с повече от 50 на сто или за 5 години да се повишат с над 100%. На този етап тези условия не са изпълнени. За последните шест години цените на имотите у нас са се увеличили с 46% при средно 40 на сто за ЕС –т.е. по-малко от 100%. За три години –от второто тримесечие на 2018 г. до второто тримесечие на 2021 г. пък ръстът е 16,5 на сто. Втората дефиниция за балон е имотите да поскъпват само заради нашите очаквания, че цените утре ще са по-високи от днес, а не заради фундаментални фактори. Това също не се наблюдава у нас, смята Андонов. Според него има няколко обективни фактора за ръста на цените на имотите.Сред тях са доходите на гражданите, които от 2015 г. насам растат синхронно с имотите. Други фактори са по-евтиното кредитиране, ниската алтернативна доходност и нуждата на хората да живеят в по-комфортно. В момента на един човек от домакинство у нас се падат средно 25 кв. м жилищна площ, докато средният жител на ЕС се разполага в 43 кв. м. Затова много хора търсят по-големи и удобни жилища.

Имотите, които се купуват, са все по-хубави, в основната си част са монолитни и големи. За последната година със 17 на сто се е увеличила площта на средния имот, който клиентите купуват, обясни Даниела Иванова - началник отдел "Ключови партньорства" в Пощенска банка. Банката отчита ръст от над 20 на сто в жилищното кредитиране в София и в големите градове за една година.

Според инж. Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи реалната стойност на имотите не се е повишила през последните 25 години. Тяхната цена се качва средно със 7% на година, при средна обща годишна инфлация през този период от 9 на сто. В София с една заплата човек може да си купи средно 0,8 кв. м жилищна площ, колкото и по време на социализма през 1986 г. Не така стоят нещата в Западна Европа, като в някои градове там заплатата стига за едва 0,1 кв. м жилищна площ и това е нещо, което не бива да се случва у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай