Вторник,

Експерти посочиха как може да се стигне до фалит на държавата

От: Иван Ангелов, сн. БТА -
4914
Експерти посочиха как може да се стигне до фалит на държавата
A
A
A

Фалит на държавата няма да има, освен ако дефицитът не скочи до 6-7%. Около това мнение се обединиха експертите Левон Хампарцумян, Георги Ангелов, Владимир Сиркаров и Георги Вулджев в ефира на Нова телевизия.

Икономистът Георги Ангелов бе категоричен, че опасност за валутния борд няма, защото БНБ “има рекордни валутни резерви, така че има достатъчно евро за всички”.

В изказването на финансовия министър Росица Велков чрез доклада на Министерството на финансите, в който се казва, че страната ни е изправена пред фалит, Ангелов и икономистът Георги Вулджев заподозряха умишлено “всяване на паника”.

“Такива изказвания са много опасни и безотговорни от страна на финансовия министър. Когато излезе финансов министър и заяви, че дори теоретично има риск за валутния курс, то това веднага създава предпоставки за финансовите пазари. Тя би трябвало това да го знае много добре. Съмнително е защо въобще защо го прави и говори толкова директно за такива неща”, коментира Вулджев.

“Виждаме, че са обрисувани доста катастрофични възможни рискове. Тук става въпрос, че това може да се случи при един катастрофичен сценарии от гледна точка на управление на фискалната политика. Ако наистина имаме дефицити от 6-7% това води до рискове както за паричния съвет, така и за устойчивото финансиране на тази дупка между разходите и приходите. Но това е ако политиците не предприемат мерки. Важно е тази дискусия да се води, защото политическият популизъм избуява все повече. Но към момента няма директен риск за фалит на държавата”, посочи Владимир Сиркаров.

В доклада банкерът Левон Хампарцумян заподозря участие в предизборната кампания. “Този доклад на мен ми прилича на един дърварски предизборен документ. Думата “фалит” в професионални документи не се използва. Един такъв документ, който описва всякакви рискове, които съществуват, но не дава вероятността тези рискове да се реализират”, каза финансистът.

Макар и теоретични, рисковете от т. нар. “фалит на държавата” са възможни, ако новото правителство заложи на по-големи разходи и увеличение на пенсиите. А за това икономистите предупредили още преди 1 година. “Това служебно министерство, дори да има добри намерения, си върши работата много некомпетентно, всява такава паника. За тези фискални рискове предупреждаваме много икономисти още преди 1 година, когато се обсъдиха много големи разходи и увеличения на пенсии. МФ го знае. Под въпрос е защо като бяха наясно за тези рискове, се отказаха да предложат техен бюджет още есента”, каза Вулджев. “Ако  пак се гласуват толкова рекордни увеличения на разходи, както миналата година, става наистина опасно”, допълни той.

“Необоснованото вдигане на доходите помпа инфлацията. В един момент не е важно колко ти е пенсията, а какво ще можеш да купиш с нея”, посочи и Хампарцумян.

А според Ангелов най-големият разход на страната били компенсациите за бизнеса. “Огромният харч бяха онези 5 млн. лв., които отидоха за компенсации за тока на бизнеса, които директно отидоха в наливане на свръхпечалба”, каза той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com