Експерти казват защо Русия ни тормози с газа, ще има ли удар с нефта

Руската федерация винаги е разчитала на разединението на Европа

Експерти казват защо Русия ни тормози с газа, ще има ли удар с нефта | StandartNews.com

Руската федерация винаги е разчитала на разединението на Европа под една или друга форма. Това си личи от случващото се с газа, а сега ще го видим и при нефта, заяви пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев.

Според него всяка европейска държава ще се опита да бъде изключение от санкциите срещу Русия относно внос на горивата.

“Във връзка с тези санкции, италианското правителство обсъжда да вземе под оперативен контрол рафинерията на “Лукойл” в Сицилия. Това трябва да направим и ние”, смята дипломатът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Той обясни, че България и сега употребява руски петрол, но не получава ползи от това.  “Когато уравнението е решено отвън, дори и да спорим тук за маржове, няма голям смисъл. Когато някой защитава правото ни за заобикаляме санкциите, трябва да каже каква ще ни бъде ползата”, коментира още Василев изказването на вицепремиера Асен Василев, че България може да поиска да е изключение от европейските санкции срещу Русия.

“У нас акцизът на дизела е най-нисък в Европа. Ние имаме най-ниските цени на колонка, което е спекулативно, защото имаме и най-нисък акциз”, поясни Васко Начев, който коментираха и алтернативите на руски газ и нефт и тяхната цена.

“Според мен най-важната цел трябва да бъде рафинерията в Бургас да не спира работа. Ако трябва да внесем алтернативни и нови продукти, цената ще бъде с около 10 стотинки по-висока на едро”, каза от своя страна Живодар Терзиев, председател на Българската газова асоциация.

Илиян Василев опроверга тезата му. “Тази история, че всичко е по-скъпо от руските горива, не е вярна. Ние установихме, че не получаваме това, което трябва да получаваме”, категоричен бе Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай