Ще има ли лимити за горивото?

Няма основание да се очаква намаляване на доставките на горива, заяви Христо Казанджиев

Ще има ли лимити за горивото? | StandartNews.com

Няма никакви основания да се очаква намаляване на доставките на петролни деривати за България още повече, че пазарът е отворен, могат да се доставят и от Гърция, и от Румъния, освен, разбира се, от „Лукойл“. За съжаление, много хора се поддадоха на една провокация. Това каза в предаването „Лице в лице“ енергийният експерт Христо Казанджиев.

По думите му, възможно е да има известно ограничаване, но то е малко вероятно.

„От чисто техническа и търговска гледна точка не би трябвало да има никакви проблеми с осигуряването на горива за българските потребители. Защо обаче това се случва? Очевидно някой цели да нагнети напрежение“, каза Казанджиев.

Според него това са всички онези, които в една или друга степен подкрепят агресията на Русия срещу Украйна, за да създадат страх и напрежение в Европа с оглед постигане на някакви определени цели.

„Логичното очакване е да има гняв към агресора, за съжаление много от нашите сънародници не мислят по този начин. За тях е изключително важно личното благополучие и личният комфорт, така че уплахата действа винаги в посока към онзи който я създава, защото лесно се манипулират хората в условия на паника и на страх. Ролята на държавата тук е да внесе успокоение“, добави Христо Казанджиев.

Според него паниката не се е отразила върху цените, освен в някои малки бензиностанции или инцидентно в отделни дистрибутори на горива.

Последните дни има увеличение на цените и това е съвсем логично на фона на покачващите се екстремални цени на петрола, потвърди той.

„В края на краищата той достигна близо 120 долара на барел. Последните часове спадна до 110, но така или иначе това са високи цени и аз наблюдавам цените много внимателно и установявам, че всъщност увеличението е като функция от цената на петрола на международните пазари. Това нещо се наблюдава от много дълго време, трябва да се възприеме нормално“, отбеляза енергийният експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай