Експерт шокира с прогноза за цените на плодовете и зеленчуците

Есенната реколта не е много добра, казва Владимир Иванов

Експерт шокира с прогноза за цените на плодовете и зеленчуците | StandartNews.com

Лукът, картофите, зелето, доматите и краставиците тази есен ще са на по-високи цени. При млечните продукти в последните месеци няма съществени промени, а натискът на цените е надолу. Тези прогнози и данни изнесе в интервю за бТВ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„На цените на едро увеличението е 7%. В цените на дребно наблюдаваме и по-високи, и по-ниски равнища на увеличение, но това зависи от самия район, от начина на продаване. В Плевен цените са по-ниски от тези в София. Пазарът на дребно трябва да се изследва район по район, играят много фактори“, допълни Иванов.

„По отношение на плодовете и зеленчуците ще виждаме по-високи цени. И есенната реколта не е много добра. Специално българското производство като е по-малко – това е нормална тенденция, има недостиг на пазара“, подчерта той.

„Производството спада, защото стимулите са намалени, неефективен е начинът на работа, прилагаме недобри търговски практики и оттук са загубите. Нормално е да свиваш производството, когато загубиш. Имаме и търговска верига за разпределение, която изяжда печалбите на тия хора. Те затова трябва да направят собствени търговски разпределителни вериги, за да не се облагодетелства търговският капитал, но те го правят. Народопсихологията много ни пречи“, категоричен е председателят на ДКСБТ.

Зърнопроизводителите ни ще реализират трудно продукцията си от тазгодишната реколта въпреки продължаващите отчасти ограничения за внос на зърно от Украйна, очаква още Владимир Иванов.

Причината са изключително ниските цени на международните пазари. "Например отдавна не бяхме виждали цени от 200 долара на борсата в Чикаго. Причините са големия експортен потенциал на Русия, много добрата реколта в Европа", каза експертът.

По думите на Иванов мярката за продължаване с известно време на забраната за внос на украинско зърно няма да даде положителен ефект, а напротив - ограничава свободния пазар и ни връща в годините на плановата икономика. Проблемът с украинския внос са някои нелоялни практики, тъй като не следва продукция, произведена не според всички изисквания, които трябва да изпълняват българските и европейски производители, да влезе на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай