Експерт шокира с инфлацията. Колко е

Трябва да се умножи по пет

Експерт шокира с инфлацията. Колко е | StandartNews.com

Логичен ли е резкият скок на цените на основните стоки или пък има спекула? Ситуацията коментира икономистът Красен Станчев в bTV Новините.

„Първото нещо, което трябва да се знае в тази ситуация и кой е виновен и това е Кремъл. Значи ако не беше започнала война, не би имало риск за доставки от около 60% на европейския пазар. Както каза Георги Вълчев, що се отнася до това, което се случва днес, аз смятам, че информацията още не е пълна.

Очевидно информацията за 12% поскъпване от Комисията по стоковите борси и тържищата е от вчера. Вероятно утре ще има нова цена“, коментира Станчев по въпроса за цената на олиото. Според него „така или иначе онова, което ще се види тези дни, е, че търсенето ще регулира цените“.

„В никакъв случай правителството не може да контролира доставчиците, защото това означава по-голяма корупция в правителството. Онова, което може да се направи, е да се освободи военновременния резерв. Второто нещо, което е много важно да се направи, е да се освободят доставките от мита от страни, с които няма свободни търговски споразумения. Европейският съюз има 77 търговски споразумения за търговия и е практически безмитна“, коментира Станчев.Друго, което може да се направи в тази ситуация, според икономиста, „хората могат да регулират собственото потребление. Този, който нали е ял по-блажно, може би ще бъде по-малко блажно и така нататък“.

„Смятам, че страната има достатъчно възможности да се справи в относително бързи срокове с онова, което може да настъпи при продължаване на конфликта и при задържане на доставки от Русия и Украйна, защото там нещата са наистина много зле“, каза икономистът.

„Цените на горивата при нас се формират на основата на цените на сорта брент руските сортове суров петрол се едни от тях се изнася на изток, други на запад. Този „Урал“ се изнася на запад и той е основният, който захранва рафинериите на „Нефтохим Лукойл“

Аз не смятам обаче, че това е голям проблем в момента дотолкова, доколкото и премиерът, и министърът на финансите заявиха, че България няма да налага забрани на вноса на енергоресурси. Русия няма друг изход освен да намаляват цените, защото Кремъл няма никакви други приходи в твърда валута“, смята Станчев.

Според него очакваната инфлация за тази година „трябва да се умножи по пет“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай