Понеделник,

Експерт с прогноза за цената на тока след мораториума

От: Рачо Рачев -
1145
Експерт с прогноза за цената на тока след мораториума
A
A
A

Няма никаква причина за промени в цената на тока до 1 юли, т.е. след падането на мораториума. Крайният потребител е на регулирания пазар и не може всеки ден да се променя цената. Няма причина за безпокойство. България не е зависима от природния газ, обяви пред НоваНюз енергийният експерт Васил Начев.

По думите му спекулата с високите цени на горивата е активно мероприятие. "Задължително е да се наказва, за да се покаже, че имаме държава. Има две хипотези - беше организирано елементарно, защото толкова си могат или за да покажат, че могат да си правят каквото си искат. То е подготвяно преди това", обясни той.

Според него, ако на 100% спрат доставките на руски газ, се отваря прозорец от 62 млрд. куб. м след компенсациите, 70 млрд. може да се компенсира с втечнен газ. Сред причините за ръст в цената на горивата са оперативните разходи и цената на акциза, но веригата се къса при доставките. "Дизелът в Румъния е 3-4 стотинки по-скъп, а акцизът е с 30 по-висок отколкото у нас. Тези 27 стотинки някъде потъват. Може да е между производител и доставки", предположи експертът.

Начев каза, че се търсят възможности за избягване на пълно спиране на доставките от Русия. "Цената на руския нефт пада главоломно, защото никой не иска да купува. Търсят се варианти за компенсация, пазарът да реагира без него. Около 60 млн. барела ще бъдат отпуснати от резервите, за да се покрие потреблението на Европа от руски нефт", сподели Начев. И уточни, че "Булгартрансгаз" е постъпила правилно с "виртуалното нагнетяване" на хранилището в Чирен. То е пълно на 20%.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички