Експерт очаква нов скок на горивата. Кога?

Пазарът у нас не е регулиран и всеки може да определя каквато цена иска, каза Светослав Бенчев

Експерт очаква нов скок на горивата. Кога? | StandartNews.com

Суровият петрол тип "Брент" достигна 139 долара за барел. Цената му е с около 70% над нивата от края на 2021 г. и е близо до абсолютния рекорд, регистриран през 2008 г. 

„Към настоящия момент единствено ситуацията в Украйна е факторът, който оказва влияние на пазарите, които са безкрайно нестабилни“, каза в „Тази сутрин“ Светослав Бенчев, юрист на Българската петролна и газова асоциация. 

„Ситуацията се променя с всеки час и борсите и пазарите са изключително нервни“, допълни той.

По думите му това неминуемо ще доведе до поскъпване на горивото, но с колко и как зависи от много фактори.

„Още преди ситуацията в Украйна имаше фактори, които да говорят за повишаване на цените на горивата и те се случват“, коментира още Бенчев.

Ако бъдат наложени някакъв тип санкции върху руските енергийни продукти, това би означавало още по-сериозно поскъпване, допълни юристът.

В нормалните ситуации цената на суровия петрол се отразява в рамките на 15-20 дни, ако трендът на поскъпване или понижаване на цената е постоянен. „В случая имаме доста сериозни количества от малко преди тези цени да стигнат 115 долара, така че поскъпването няма да се отрази веднага, но такова ще има, няма как“, обясни Светослав Бенчев.

Той уточни, че все още България е „остров на най-ниски цени в ЕС и на Балканите“. Вероятно и у нас цените ще стигнат над 3 лв. за литър гориво, но кога точно зависи от това каква е търговската политика на компаниите и с какви продукти са заредили.

Пазарът у нас не е регулиран и всеки може да определя каквато цена иска. „Шокови поскъпвания на горивата обаче са напълно неоправдани и не трябва да бъдат правени“, каза Бенчев.

Според него поскъпването този път ще доведе до сериозен спад в потреблението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай