Експерт каза ще стоим ли на тъмно и студено през зимата

проф. Георги Касчиев е убеден, че България има ходове, които не използва

Експерт каза ще стоим ли на тъмно и студено през зимата | StandartNews.com

"Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата. Специално за София, ако "Топлофикация" не работи, и тези над 400 000 абонати се опитат да се отопляват с електроуреди, това означава да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сценарий, който трябва да се предотврати", заяви енергийният експерт проф. Георги Касчиев. 

Решението, според него, е да се направи всичко възможно "Топлофикация" да работи на газ или частично да премине на мазут. Също така, според проф. Касчиев, спешно трябва да се направи всичко възможно, за да може газът от 7-те танкера да достигне до България.

"Трябва договорените 7 танкера да пристигнат, те са 1/4 от годишното потребление на страната. Колкото стигнат - толкова, по-добре с тях, отколкото без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред перспективата от катастрофа в София. Ако трябва, ще плащаме по-висока цена. Другата реална възможност е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме договорени доставки за 1/3 от годишното потребление", припомни експертът.

Убеден е, че "Топлофикация" може да се върне към работа на мазут. "Ще пуши повече, ще замърсява повече, но ще има ток", каза събеседникът. Но той е песимист за нови доставки от "Газпром".

"Трябва да се мисли и по този въпрос, но "Газпром" е ненадежден доставчик в трудни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени договора за газа 2006 г., впоследствие имаше 1 млрд. лв. загуби, правителството на Борисов, въпреки че имаше валиден договор до 2030 г., се отказа от него", коментира проф. Касчиев. 

Енергийният експерт е убеден, че България има ходове, които не използва.

"Ние имаме "Балкански поток", който е български, по който "Газпром" продължава да пренася газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вариант. Никой няма кураж да постави въпроса, че не само ние сме зависими", каза проф. Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подкрепя действията на служебното правителство по разкриване на истинското финансово състояние на "Булгаргаз". Уточни също, че АЕЦ "Козлодуй" може да работи безпроблемно в следващите 3 години с наличното ядрено гориво.

"Проблемът е в резервните части и инженерните услуги. Също така в момента само руснаците имат достъп до черните кутии - такова право имат по договор - да влизат в тях. Нашите специалисти няма как да проникнат в базата данни", подчерта проф. Георги Касчиев.

И определи като пресилени твърденията за втори "Чернобил" на територията на АЕЦ "Запорожие". 

"Сравненията са преувеличени. Там такъв ядрен взрив не може да стане, но не са изключени аварии и инциденти. Но може да стане достатъчно тежка авария, далечко е, но всичко зависи каква точно авария ще стане, ако ракета удари турбинния цех. Единственото решение е Русия да се изтегли от централата", убеден е експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай