Неделя,

Експерт: Балкански поток ще смъкне цената на газа

От: Редактори, кадър БНТ -
Експерт: Балкански поток ще смъкне цената на газа
A
A
A

Най-важната роля, която газопроводът „Балкански поток“, който ни обединява, е че България остава на газовата карта на Европа. Друго предимство е възможността той да доведе до понижаване на цената на природния газ. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Оттук нататък трябва да забравите понятието „Турски поток“. Премиерът Бойко Борисов вложи в „Балкански поток“ геополитически смисъл, т.е. това е потокът, който ни обединява“, добави професорът.

„Този малък участък от 11 км, който е готов вече, е изключително важен за България. Първо слагаме край на сагата „Турски поток II“ - дали ще мине през страната ни или не. Поставяме началото на „Балкански поток“. Идеята за газопровода я правим необратима като проект“, заяви експертът.

Дълбоко пазена в държавата тайна е, че падна вчера мораториума и държавните чиновници спокойно могат да спят, защото трябваше да се реши дали ще има или няма да има газ от 1 януари заради особените отношения между Русия и Украйна, добави той.

„С тази отсечка и готовността на 140-километровата по „Турски поток II“ каквото и да се случи между Москва и Киев, от Нова година е гарантирано, че ще получим необходимите ни количества газ, които са около 3,5 милиарда годишно“, обясни проф. Тасев.

„Ние обръщаме потока на газа от север – юг на юг – север, т.е. увеличаваме ролята на южният газов коридор. Най-важното е, че оставаме на газовата карта на Европа. Освен това приходната част от „Балканския газопровод“ ще бъде по-голяма отколкото на трансбалканския газопровод. Около 360 милиона на година ще получаваме за този транзит“, заяви експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички