Сряда,

ЕК одобри 511 млн.евро за България

От: Редактор -
ЕК одобри 511 млн.евро за България
A
A
A

Европейската комисия e одобрила изменение на българската Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), което позволява мобилизирането на 511 милиона евро за справяне с икономическите последици от пандемията, съобщи БНТ.

"България е една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК)", каза и еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Така се подпомагат най-изложените на пандемията сектори като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.

Финансовата подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

"Ние сме една от първите държави членки на ЕС, които реагираха на икономическата заплаха и подкрепиха бизнеса и гражданите с редица мерки.

Мобилизирали сме всичките си усилия и вярваме, че бързо и ефективно ще можем да подкрепим всички засегнати от пандемията", написа по този повод във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Той допълва, че тези 511 млн. евро европейски средства се пренасочват в подкрепа на българската икономика и бизнес.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички