Петък,

Дянков плаши с по-висока инфлация, отдалечаваме се от еврозоната

От: Рачо рачев, кадър бТВ -
734
Дянков плаши с по-висока инфлация, отдалечаваме се от еврозоната
A
A
A

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, предупреди в интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той обясни, че заради растящата несигурност покрай Омикрон, спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания ще допринесат за увеличаването на инфлацията.

По думите му инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската, според него правителството трябва да се фокусира върху икономически растеж, за да се излезе от ситуацията.

Дянков каза, че средната инфлация за страната е около 7%, но в определени сектори достига до 30%.

„Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация. Инфлацията е един от официалните критерии – България трябва да е под 1,5% от най-ниската инфлация на ЕС. В момента не се вписваме, ако инфлацията продължи така, проблемът ще се задълбочи“, уточни Дянков.

Относно Бюджет 2022, Дянков коментира, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера.

„Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад. В следващия бюджет вероятно ще бъде вдигната“, каза финансистът.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според него ще бъде трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Той разкритикува действията на служебния кабинет по отношение на Плана за възстановяване.

Дянков беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като „геополитика“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com