Понеделник,

Дянков: Мярка 90/10 веднага. Пари за бизнеса

От: СТАНДАРТ -
Дянков: Мярка 90/10 веднага. Пари за бизнеса
A
A
A

Нови мерки в подкрепа на бизнеса препоръча бившият финансов министър в първия екип на Борисов Симеон Дянков. „Проблемът с мярката 60/40 е, че от някъде бизнесът трябва да има поне тези 40%. Каквито резерви имаше обаче вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на проценти 90/10 и 85/15. Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ“, заяви Дянков в интервю за бТВ. По думите му иначе вариантът е работните места в някои сектори да изчезнат. Дянков прогнозира и по-голяма безработица догодина. Той отправи апел към правителството и парламента да не дават оптимистичен вариант, а по-скоро песимистичен и бизнесът от сега да знае с какви пари разполага. Длъжни сме за запазим всяко работно място, категоричен бе финансовият експерт.

Следващият бюджет трябва да приеме като даденост, че 2021 г. няма да е по-лесна от тази година, дори може да е по-трудна. Отсега трябва да се мисли за повече пари за бизнеса, каза още Симеон Дянков.  По думите му именно това е нещото, което липсва в България и което го има в останалите страни в Европа, включително и в САЩ – повече мерки за бизнеса.

„В бюджет 2021 има социални мерки, но тези за бизнеса са недостатъчни. Ще влезем в новата година и внезапно ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават в пера, които всъщност не са определени в сегашния бюджет. И ще стане така, че следващото правителство ще трябва да променя бюджета веднага пролетта“, на мнение е Дянков.

Според него Бюджет 2021 е така направен сякаш кризата няма да продължи.

Симеон Дянков смята, че 3 милиарда за отбрана са много. Война ли ще водим догодина, с кого ще се бием, попита топ финансистът и препоръча средствата веднага да бъдат пренасочени към бизнеса. Пари има, нови заеми не са необходими, категоричен бе Дянков.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички