Дянков изненада с политически анализ за инфлацията и еврозоната

Той изтъкна, че по-добрата алтернатива е да има редовен кабинет

Дянков изненада с политически анализ за инфлацията и еврозоната | StandartNews.com

България не е готова за по-ниска инфлация и есента на 2023 г. можем да минем към едноцифрена инфлация. Това мнение изрази пред бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Важно е инфлацията да не намалява с темп по-бързо от този в Европа, защото е важно за влизането в Еврозоната, подчерта Дянков.

Той посочи, че е малко вероятно България да покрие критериите за влизане в Еврозоната през 2024 г. На България й трябва редовно правителство, за да се приеме редовен бюджет, каза Дянков и добави, че без редовен бюджет България не може да влезе в Еврозоната. Според него трудно ще караме с удължителния бюджет от миналата година и разкритикува намаляването на ДДС ставките много необосновани и необмислени популистки ходове, коментира още Дянков.

Той изтъкна, че по-добрата алтернатива е да има редовен кабинет. Трябва редовно правителство и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, и за Плана за възстановяване.

Увеличаването на минималната работна заплата на 780 лв. е умен и превантивен ход на служебното правителство, оцени бившият финансов министър.

Симеон Дянков оцени като положително решението на Народното събрание да задължи служебния вицепремиер по еврофондовете да предоговоря Плана за възстановяване.

По думите му от февруари-март кредитите ще поскъпнат и са възможни още сътресения. Около 2-2,5% ще се увеличат всички лихви до май месец в България, изтъкна бившият финансов министър.

Ако третият мандат за съставяне на правителство отиде при "Български възход" на Стефан Янев, може да се състави кабинет, но ако мандатът отиде при ДБ, това няма да се случи, смята Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай