Дянков дръпна критика към финансовия министър за бюджета

Вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно

Дянков дръпна критика към финансовия министър за бюджета | StandartNews.com

Бюджетът за 2023 г. е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет. В смисъл – вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно. Това заяви в интервю за Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

Не съм съгласен да се вземе печалбата на всички държавни търговски дружества – и в енергетиката, и в оръжейната индустрия, и така да се закърпи бюджетът. Докато трудни решения – да се върне ДДС на нивото преди COVID кризата – не са взети, каза още Дянков, коментирайки проекта.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит. „Особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат на 100% за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират”, подчерта той. И допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

Дянков коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди COVID кризата, това ще налее още 400 млн. лева до края на годината. „Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Това означава, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на сто. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, категоричен  е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай