Държавата срещу скъпия ток, как ще подпомогне бизнеса

Дават 60 млн. лв. на малки фирми, променят методиката за цената на електроенергията

Държавата срещу скъпия ток, как ще подпомогне бизнеса | StandartNews.com

Ще търсим защита на българския бизнес, който произвежда стоки и услуги.

Това заяви премиерът Стефан Янев по време на по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС", ограницирана по инициатива на президента Румен Радев. На този етап няма промяна за битовите потребители - те са на регулиран пазар, но в същото време са подложени на инфлационен натиск от всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани, коментира Стефан Янев.

Служебното правителство е предприело вече краткосрочни мерки за излизане от кризата, свързана с високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията. По общо мнение на правителството и на бизнеса, дългосрочните договори липсват и това е една от причините да се стигне до настоящата ценова криза. "Тази мярка вече е предприета и ние ще я усъвършенстваме и следващия път пуловете ще бъдат на по-малки мощности разделени - до 5 мегавата, така че повече фирми да могат да участват", каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на дискусията за цените на енергията.

Следващата мярка, която е била предприета съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране, е промяна на методиката на цената на доставчик от последна инстанция. Според енергийния министър тази мярка ще остави реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Справките са показали, че тези фирми са над 256 000.

От 1 ноември тази методика ще влезе в сила. Спорът е дали тези 30 лева намаление на мегаватчас са достатъчни, но в съвкупност с всички останали мерки, накрая ефектът ще бъде положителен.

Ако се върви към краткосрочни мерки за подпомагане на бизнеса, те трябва да бъдат по-скоро финансови, отколкото промяна в някои нормативни документи, счита министър Живков. Според него всяка промяна в нормативните документи изисква достатъчно дълго време, така че да не може да се реагира бързо.

Министерството на икономиката ще осигури допълнително на бизнеса 60 милиона лева за оборотни средства. Средствата ще са по Схема за подпомагане на малки предприятия - за фирми с оборот над половин милион лева, каза министър Даниела Везиева. Ще подпишем споразумение за ново наддоговаряне за оборотни средства и се надявам до края на седмицата да сме готови. До месец фирмите ще могат да получат парите, отбеляза тя по време на дискусията. Министерството на икономиката подпомага Министерството на енергетиката по схемата за подпомагане на малки фирми за 50 лева мегаватчас. Заедно с Централния депозитар министерството подготви проект за Клирингова къща за търговията с електроенергия, допълни Везиева.

Още от този месец до началото на ноември да се компенсират 600-те хиляди абонати на свободния пазар на електроенергия за големите им сметки за юли, август и септември, поискаха отАсоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. "Има ги парите, има го и механизмът", каза председателят на УС на организацията Васил Велев. Той изрази мнение, че това не е държавна помощ, защото се помага на всички.

Велев оцени като крайно недостатъчна предлаганата от служебното правителството помощ от 50 лева за мегаватчас. Според него ситуацията е извънредна и трябват извънредни мерки. По-малко от 10 процента от електроенергетиката е на природен газ, което е основната причина за повишението на цените. България не плаща скъпи суровини. Причината за повишението на цените е, че моделът на пазара е сбъркан, смята той.

Само за две тримесечия АЕЦ "Козлодуй" ще продаде над 6 тераватчаса електроенергия на суми над 360 лева за мегаватчас. От тях 300 лева са печалба. Това означава 1 800 000 лв. печалба, посочи Велев. На още няколко места има подобни печалби. Тези пари могат бързо да се върнат там, откъдето са взети, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай