Държавата плаща висшето - оставаш 5 години

Студентите ще връщат пари, ако прекъснат образованието си

Държавата плаща висшето - оставаш 5 години | StandartNews.com

Държавата ще плаща изцяло или частично обучението на студенти, ако след като завършат, останат да работят поне пет години в България и то при работодателя, където е стартирала стажантската си програма.

Това предвижда обнародвана в Държавен вестник Наредба за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател на Министерски съвет.

„Възнаграждението, което ще получават младите специалисти ще е над средното за съответното предприятие, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Предложението беше одобрено с последните изменения на Закона за висшето образование. С официалното обнародване през изминалата седмица на Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател беше даден старт на мярката.

За целта младежите ще сключват договори с фирма, в която ще карат стаж по специалността си по време на следването си, а след това ще имат и подсигурено работно място. Договорите са тристранни – между студент, работодател и вуз в който тече следването на младежа.

В него задължително са посочени формите, мястото и времетраенето на стажа по време на обучението, възнаграждението и начина за определянето му, условията за прекратяване и срока, през който работникът или служителят следва да работи при работодателя след успешното завършване на обучението. Ограничение има за минималния срок – 5 години, но не и за максималния.

 Докато изтече срокът на действие на договора, основното трудово възнаграждение на успешно дипломиралия се студент не може да бъде по-малко от по-високия размер на средната основна заплата за съответната длъжност на пълно работно време в предприятието или на средната основна заплата за пълно работно време в предприятието.

 Всяка година до 31-и май просветният министър трябва да утвърди списък по висши училища, форми на обучение и брой студенти, за които се осигурява напълно или частично заплащането на разходите за обучение.

 От Министерство на образованието и науката очакват организациите на работодателите на национално равнище да координират процеса по набиране заявки от предприятия, които биха желали да бъдат включени в списък на предприятията, които имат право да сключват договори със студентите.

Два месеца по-късно (31 юли 2021 г.) Министерски съвет ще приеме Списъка с работодателите, които могат да сключват договори със студентите по реда на наредбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай