Драма за любителите на кафето, задава се голяма криза

Робустата е по-евтина от арабиката, тъй като се отглежда по-лесно и по-евтино

Драма за любителите на кафето, задава се голяма криза | StandartNews.com

В Европа разтворимото кафе поскъпва, въпреки че цените на хранителните продукти за потребителите като цяло започнаха бавно да се отдръпват от високите стойности, отчетени в целия свят през 2022 г., информира ДПА.

Най-засегната вероятно е Великобритания, където кутиите с разтворимо кафе се продават за еквивалента на 13 долара. В опит да попречат на крадците някои супермаркети са принудени да поставят по рафтовете фалшиви кутии или да лепят етикети за сигурност на истинските.

Цените в магазините "се повишиха заради разходите за суровините, които остават високи на глобално равнище", казва Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на Британския консорциум на търговците на дребно.

Цената на едро на робустата - вида кафе, който обикновено се използва за производство на разтворимото кафе, достигна 15-годишен световен максимум през май, въпреки че като цяло цените на селскостопанските стоки започнаха да спадат от върховете, регистрирани след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Кафето поскъпва, въпреки че глобалният индекс на цените на хранителните продукти на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) през май бе средно 124,3 пункта, което е с 2,6% по-малко спрямо април и с 22,1% под рекорда, поставен през март 2022 г.

Фермерите, отглеждащи кафе във Виетнам, най-големият производител на робуста и вторият по обем износител на кафе в света след Бразилия, се насочват към отглеждане на култури, които изискват по-малка употреба на торове. Според най-новите прогнози на министерството на земеделието на САЩ износът на кафе от страната е най-ниският от три години насам, а за Индонезия, вторият по големина източник на робуста, се очаква спад от 20 процента.

Бразилия, третият по големина износител на робуста и основен доставчик на кафе от сорта арабика - по-ароматния вид кафеени зърна, които се използват за повечето кафета и напитки тип еспресо, може да отчете по-ниска от обичайното реколта през 2023 г.

Робустата е по-евтина от арабиката, тъй като се отглежда по-лесно и по-евтино. Но намаленото предлагане на арабика оказва по-голям натиск върху цените на робустата, тъй като търсенето ѝ се увеличава, за да се запълни недостигът на арабика.

Всичко това означава, че бурканчетата с разтворимо кафе в супермаркетите могат да станат още по-скъпи в хода на текущата година, тъй като обикновено има известно забавяне, преди покачването или спадът на цените на стоките на световния пазар да се усетят в магазините и портфейлите, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай