Дончев: България официално не е уведомена с документи за спирането на "Южен поток"

Дончев: България официално не е уведомена с документи за спирането на "Южен поток" | StandartNews.com

София. "България официално не е уведомена с документи за спирането на "Южен поток"", заяви на извънредна пресконференция в Министерски съвет във връзка с отказа на Русия да реализира проекта "Южен поток" вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, предаде "Фокус".

"До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече", заяви още Дончев.

"Ситуацията е сложна и нека да направим опит. Последният месец и половина България да има една позиция по темата. Не само на правителството и мнозинството в парламента. С всички механизми ще бъде положено това усилие. Днес, в рамките на деня, проведох серия от телефонни разговори с ЕК. Ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения – и политически, и външнополитически, икономически, юридически", коментира Дончев, като посочи, че въпреки решението за спиране на проекта, част от процедурите са в ход.

"Беше изразена позиция, че комисията ще бъде въздържаема, докато документално не бъде уведомена. Получих уверение, че предвид важността на приоритета – България в съкратени срокове може да разчита на съдействие. Приех с благодарност това уверение, но обясних, че една помощ от европейска страна не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток" – може да е само да бъде първа крачка", каза Дончев. Той уточни, че България трябва да бъде добър член на ЕС, да информира ЕК за всичко, което прави, но наред с това да се защитава интереса на България.

"Нямаме намерение да стоим и да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ще действаме по правилния начин. България може да се окаже губеща и това не може да бъде допуснато", допълни Дончев.

"България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация. Трябва да й бъде оказана помощ и съдействие от нейните партньори. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача. Точния размер на средствата е 191 млн.", заяви Дончев.

По думите му, това не е основание да не стартира съдебна процедура. "Но риск от такава процедура винаги има. С всяка газова връзка по-малко, България губи. Ако проектът го няма, това е загуба за България", коментира още Томислав Дончев.

"България може да разчита на съдействие за алтернативни трасета за доставки на газ от Гърция и финансиране на една или повече междусистемни газови връзки след заявеното от Русия намерение да спре проекта за газопровод "Южен поток":, допълни вицепремиерът, след като е обсъдил въпроса с няколко от еврокомисарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай