Четвъртък,

Дончев спеши кметове: Има 1 г. за нови пари от ЕС

От: Редактори -
Дончев спеши кметове: Има 1 г. за нови пари от ЕС
A
A
A

Вицепремиерът Томислав Дончев посъветва кметовете в България да се активизират, „защото разполагаме с още една година, за да поискаме от Брюксел как да изглеждат следващите оперативни програми“. Това той направи в изказване пред заключителната конференция на Националното сдружение на общините, която се провежда в Боровец.

По думите на Дончев е много важно кметовете да съобразяват проектите си не само с експертите, но и с обществото. „Случва се да правим чудесни неща, хвалени от експерти, но това не е достатъчно ако гражданите не разбират защо го правим. Всеки недоволен гражданин има самочувствие днес на професор по икономика и изказва мнението си в социалните мрежи, затова и мнението на обществото трябва да се търси“, каза той.

Дончев изтъкна, че все още в страната не се мисли на регионално ниво, тоест проектите или не надхвърлят общините или са на ниво държава. Това е и една от причините за забавянето на икономическият растеж, по който България е на първи места в Европа, но все още има в пъти по нисък БВП от развитите страни.

Вицепремиерът постави ударение и върху липсващата жилищна политика на ниво общини, която в момента просто не съществува.

Специална презентация за европрограмите направи кметът на Монтана - Златко Живков. Въпреки постигнатите успешни резултати, общините все още се сблъскват с проблеми - мудна администрация, проблеми с обществените поръчки и липса на цялостна държавна политика.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички