Докога ще продължи отстъпката от 25 ст. за гориво

Говори енергийният министър Росен Христов

Докога ще продължи отстъпката от 25 ст. за гориво | StandartNews.com

Българската позиция е, че ако има таван на газа, трябва да е за целия газ, който се търгува, като нашата логика е, че частичното налагане на тавани в сектори от пазара не би било ефективно и допълнително би изкривило пазара. Това заяви в "Още от деня" енергийният министър Росен Христов.

По думите му в Европа има достатъчно газ и дори се наблюдава свиване на потреблението.

"Количества газ има, икономиката функционира, дори има свиване на потреблението, така че не ли би трябвало да има такива скачащи цени на газа. През последните седмици се забелязва трайно падане на TTF борсата, т.е., щом Комисията обсъжда такива мерки и цената пада, то пазарът е изкуствено надут", коментира той.

България е поискала от ЕК да изясни логиката зад мярката и очакваме пълна информация, за да можем да оформим крайно становище.

Христов заяви, че към момента има средства в бюджета за отстъпката от 25 ст. на литър гориво и затова мярката ще продължи. Не се ангажира обаче със срок.

"Не може да се очаква цените на горивата да се върнат на нивата отпреди кризата, но според мен едни допълнителни 20-25% снижение са реалистични", смята той.

България е производител и износител на ток, но сме обвързани с европейския пазар, затова няма как цената на електричеството у нас да е ниска, посочи още министърът.

"Затова правим компенсаторни мерки, насочени към българските потребители - те са т.нар. регулиран пазар, където цената е фиксирана. За индустриалните потребители в момента вървят компенсации, които ревизираме и готвим проектозакон, който допълнително да ги оптимизира".

Изискването на ЕК е компенсациите да бъдат еднакви за всички, посочи Христов. Относно исканията на бизнеса за дългосрочни договори за електроенергия, той обясни, че в момента регулацията не го позволява, но докато е министър, ведомството му ще предложи схема, с която това да стане възможно.

Той коментира и предложението за въвеждане на двойна тарифа за ток. След като се изчисли средното потребление на домакинство, по-висока цена ще плащат свръхконсуматорите - имоти със сауни, басейни, абонати, копаещи биткойни и други, обясни министърът.

"Ще има един праг, по който всички ще плащат субсидираната цена. Над този праг консумацията ще бъде по друга тарифа. В момента го изчисляваме на база на данни, които получаваме, така че да установим колко е нормалното потребление в едно домакинство. Идеята е като определим консумацията, да сложим резерв от 20-30% отгоре".

България още не е получила отговор от "Газпром" за разсрочване на получаването на останалите количества газ по договора и евентуално намаление на цената, каза още Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай