Доходите скочиха с 9%

Средният месечен доход на домакинство за периода от април до юни достигна 928 лв., а на човек - 389 лв.

Доходите скочиха с 9% | StandartNews.com

Доходите на домакинствата скочиха с 9% за една година, обявиха от НСИ. Това се дължи основно на вдигането с по 10% на парите от заплати и пенсии, които влизат в семейните бюджети.

Средният месечен доход на домакинство за периода от април до юни достигна 928 лв., а на човек - 389 лв. Любопитна подробност е, че от началото на тази година хората посягат много по-рядко към спестяванията си, за да закърпят семейния бюджет. В същото време взимат повече заеми. Докато през миналата година семействата всеки месец са теглили от спестяванията си средно по 30 лв., сега дърпат от влоговете си по 15-20 лв. В същото време обемът на взиманите кредити скача двойно - от 8-13 лв. месечно на домакинство на 22-32 лв. Наполовина обаче намаляват сумите, които семействата успяват да спестят. Влоговете на семействата в банките тази година нарастват всеки месец само със 7-8 лв., при положение че през миналата са спестявали по 10-15 лв. Явно на хората вече им омръзна да затягат коланите. Семействата, чиито доходи растат, са готови да харчат парите си, а не да ги трупат в банка.

В същото време домакинствата, на които текущите доходи не достигат, за да вържат бюджета си, гледат да не пипат спестяванията си, а предпочитат да взимат заеми. Желанието на хората да харчат парите си се потвърждава и от данните на НСИ. За година най-много са скочили разходите на домакинствата за дрехи и обувки - с 32%. В резултат през второто тримесечие 3,4% от семейния бюджет са отишли именно за дрехи и обувки. Разходите за храна на домакинствата са скочили с 15% до 35,6% от семейния бюджет. Всяко домакинство дава средно по 300 лв. на месец за храна. Българите започват и повече да си угаждат. Увеличава се потреблението на месо, плодове, зеленчуци и прясно мляко спрямо второто тримесечие на миналата година. В същото време намалява потреблението на кисело мляко и хляб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай