Добрев: България дава 200 млн. лв. за "Южен поток"

Реализацията на проекта е несигурна

Добрев: България дава 200 млн. лв. за "Южен поток" | StandartNews.com

София. "България дава близо 200 млн. лв. за проекта „Южен поток" и то при положение, че има огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта, свързана със становище на ЕК за проблеми с междуправителственото споразумение. Становище, което е получено август тази година, по което искаме да изслушаме премиера Пламен Орешарски". Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Той допълни, че проектът „Южен поток" ще се финансира с пари за финансиране на задълженията в енергетиката.

Август миналата година подписахме споразумение, според което проектът трябваше да бъде финансиран със заемни средства и България да не участва във финансирането на проекта „Южен поток". Със същото се хвалеха и сега управляващите – за това как България няма да даде нито една стотинка за изграждане на тръбата. Днес сме свидетели на точно обратното, поясни Добрев.

„Категорично ясно става, че намалението на цената на тока с 5% от 1 август ще го платим с лихвите през следващия регулаторен период. Няма никакво съмнение, че това ще се случи. Тези пари бяха единствените свободни средства, заемни, с които разполагаше енергетиката. Вместо те да бъдат използвани, за да се финансира дефицита, предизвикан от регулатора от 1 август, те се използват за други цели, а именно – за „Южен поток".

В решението на регулатора от 1 август е записано, че за да се получи намаление на цената, Министерски съвет трябва да преведе на НЕК 500 млн. лв. Тази година са преведени 75 млн. лв., а за следващата година са преведени 40 млн. лв.", отбеляза депутатът.

Средства няма, за да бъде покрит дефицитът. Към 1 юли липсващите средства на НЕК ще бъдат 620 млн. лв., които регулаторът трябва да признае и да индексира цената. Тези пари не са еднократен дефицит, а хроничен недостатък и ще ги има отново в нови регулаторен период. Това означава, че тогава ще има два пъти по 620 млн. лв. Дефицитът към 1 юли 2014 г. ще е 1.2 млрд. лв. Оборотът общо в електро-енергетиката е 4 млрд. лв.", каза още Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай