Добра реколта. Земеделци с изненада

Очакват ни добри добиви на жито и ечемик през тази година

Добра реколта. Земеделци с изненада | StandartNews.com

Посевите на жито и ечемик в Ямболска област са в много добро състояние тази година. Очакват се добри добиви, близки до миналогодишните.Очаква се жътвата в региона да започне след около две седмици, ако няма дъждове,съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Земеделие" Вилиян Вълков. 

"Реколтата по никакъв начин няма да е по-лоша от миналогодишната, която беше средно 500 кг/дка за пшеницата и 520 кг/дка за ечемика. Липсата на есенни дъждове попречи за покълването, но се компенсира с топлата зима и дъждовната пролет", посочи Вълков.

През настоящата стопанска година в област Ямбол засетите с пшеница площи са над 720 хил. дка, което е с около 26 хил. дка по-малко от предходната. С ечемик са засети близо 61 хил. дка, или с около 3 хил. по-малко от миналогодишните.

Състоянието на пролетниците към момента също е добро. Площите със слънчоглед са близо 44 500 дка, което е почти колкото предходната стопанска година, добави още директорът на Областната дирекция "Земеделие".

По думите му априлските дъждове са се отразили много добре на равномерното поникване на слънчогледа. През тази година в Ямболско няма проблеми с масово нашествие на щурци, унищожаващи посевите, както миналата година. 

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай