Понеделник,

До 48 800 лв. кредит с гратис за микропредприятия

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • ББР обяви своя програма за подпомагане на фирмите

Микропредприятия ще получават кредити в размер до 48 800 лв.. Ще имат до 2 г. гратисен период. Оборотните линии – 36 месеца, кредитите - до 60 месеца. Това е най-новата мярка на ББР, представена днес от председателя на УС и изпълнителен директор Стоян Мавродиев.

Мярката ще бъде реализирана чрез платформа "Джобс" на банката и е подкрепена от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/. "ББР е мобилизирала целия си ресурс и капацитет, за да даде най-добрите решения. Днешната програма е самостоятелна, със собствен ресурс на ББР, извън 700 млн. на правителството. Договорили сме над 1,7 млрд. евро международни линии с водещи международни банки, като тези в Китай, ЕИБ, Япония и Южна Корея", каза още Мавродиев. И допълни: „Това са работещи решения към фирмите, засегнати от извънредното положение. Програмата, която днес обявихме е от първите е Европа. Подкрепяме всички мерки на правителството”.

"500-те млн. от правителството ще бъдат за гарантиране на кредити от търговските банки за фирмите у нас. Те не са директно от ББР, кредитополучателите могат да направят портфейлна и банкова гаранция. 200-те млн лева. ще се използват за отпускане на безлихвени кредити до 1500 лв., отново сме само гарант и няма да бъдат отпускани от нас. Срокът им ще бъде 24 месеца, гратисният период ще бъде от 6 до 12 месеца”, поясни още Мавродиев. Той увери, че няма възможности за злоупотреби в ББР. ББР не раздава кредити, само дава гаранции. Българските банки са добре капитализирани и работят прозрачно, категоричен бе банкерът.

"Надяваме се до края на тази седмица да можем да сключим договори с търговските банки, за да работим с 200-те млн., а през другата да започнем и с 500-те млн., така ресурсът ще бъде максимално уплътнен до края на април", съобщи Стоян Мавродиев.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички