ДКЕВР: ЕРП-та с над 2600 нарушения

ДКЕВР: ЕРП-та с над 2600 нарушения | StandartNews.com

София. При одита на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ Разпределение, ЕВН и Енерго-Про, са открити над 2600 нарушения. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на нарочна пресконференция.

Това е сериозна цифра. Не става дума за един или два акта, а 2690 различни нарушения, подчертаха от регулатора, цитиран от БГНЕС.

Най-много са нарушенията, свързани с подмяна на електромерите, става ясно от данните след одита. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи).

349 са нарушения на ЕВН, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки – това са 63% от направените проверки. Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР. т.е. вместо ЕРП-то да отчита енергията за законоустановения срок (31 дни), те са отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките за ток на хората за отчетения не по законоустановения период, съобщиха още от ДКЕВР.

"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", пише в доклада за одита. 

Анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка, е извършен по време на одита.

Милиони повече приходи над утвърдените са отчели дружествата през целия период. Те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган, разясниха от ДКЕВР.

По-големите печалби на дружествата не са били отчетени, а са използвани спестени пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.

На 12 май ДКЕВР прие докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на 4 месеца от експерти на Комисията и външни експерти. Тези одити не бива да се бъркат с процедурата по отнемане на лицензиите на крайните снабдители, която върви съгласно процедурните правила и която стартирахме на 19 март, обясниха регулатора.

За петгодишния регулаторен период от 2008 -2012 г. дружеството ЕВН е получило приходи над утвърдените в размер на 67 милиона лева, заяви Боян Боев.

"Дружеството е имало необходимост от много по-малък размер на средствата за покриване на технологичните загуби в сравнение с утвърдените от ДКЕВР, което е довело до допълнително спестяване на средства в размер на 216 милиона лева. Този благоприятстващ ефект не е отразен в печалбата на дружеството. Тези спестени средства са отишли за увеличение административните разходи на дружеството, както и разходи по общо предназначение в размер на 242 милиона лева над утвърдените от ДКЕВР – за консултантски услуги, мениджърски възнаграждения, комисионни", заяви Боев.

„За 2008-2012 г. дружеството „Енерго-Про" е получило приходи от 108 милиона лева над утвърдените приходи, спестило е 16 милиона лева от технологични загуби. Въпреки тези благоприятстващи фактори, дружеството не е отчело по-големи печалби, а е увеличило своите административни разходи и разходи за общо предназначение със 162 милиона лева над утвърдените от ДКЕВР, в това число консултантски услуги, мениджърски, комисионни, външни услуги към свързани лица", посочи Боян Боев. По неговите думи значителното увеличение на тези разходи е довело до там дружеството да отчете по-ниска печалба, която рефлектира върху акционерите и е платен по-малко корпоративен данък към държавата.

„За периода 2008-2012 г. дружеството ЧЕЗ е получило 44 милиона лева повече приходи над утвърдените. Въпреки това, то е спестило немалко средства от покриването на технологичните загуби в сравнение с утвърдените от ДКЕВР в размер на 172 милиона лева допълнително спестени средства. Въпреки тези благоприятни факти и обстоятелства, то също не е отчело по-големи печалби, а си е завишило административните разходи и разходите за общо предназначение с 414 милиона лева – три пъти над утвърдените от ДКЕВР – основно от консултантски услуги, мениджърски, свързани лиза, комисионни. Имаме неотчитане на печалба, която следва да отиде за акционерите и за плащане на допълнителен корпоративен данък към държавата", обясни Боев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай