Четвъртък,

Директен полет София-Ню Йорк, кога го пускат

От: Редакция, снимка: bgtourism -
1691
Директен полет София-Ню Йорк, кога го пускат
A
A
A

Има планове за стартирането на директен полет София - Ню Йорк.

В основата му стои интересът на над 50 хиляди потенциални пътници годишно, съобщи изпълнителният директор на оператора на летище София "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро пред Комисията по туризъм по време на нейното редовно изнесено заседание. Процесът обаче е дълъг и може да отнеме между 2 и 4 години до практическото му осъществяване, предупредил Кабайеро. Той обаче изрази оптимизъм и наличието на конкретни планове.

Летище София оперира в над 80 международни дестинации, но има потенциал за много повече. Въздушна свързаност е сред ключовите цели на новата управа на летището. Конкретните насоки са: свързаност с главните хъбове в Европа и света, директна свързаност - в момента се работи по 50 нови директни дестинации (предимно нискотарифни полети), дълги, трансконтинентални полети - директно до САЩ, Канада, Индия и др.

.Летищният оператор ще работи да убеди потенциалните туристи да дойдат именно в България - чрез участие в големи туристически изложения, като използва различни комуникационни канали - например, бордните рекламни материали и списания, стана ясно от презентацита на Кабайеро.

От комисията пък се ангажираха да представят изпреварващо на туристическия бизнес плановете си за бизнес развитие, свързано с подкрепа на сектора.

София е много подходяща за кратки градски пътувания, уикенд и конгресен туризъм, връзка със ски курортите. Хесус Кабайеро заяви също, че ще работят за улесняване на регулациите за издаване на визи. Облекчаването на издаването им ще даде тласък на посещенията от конкурентни дестинации.

Равносметката, която е била представена за летище София: около 3,3 млн. пътници и 41 хиляди полета през 2021 г., срещу 7,1 млн. пътници и 61 хиляди полета за предпандемичната 2019 г. Въпреки това, трафикът през лятото е бил вече малко под нивата от 2019 г.Летище София остава с най-ниски тарифи в региона и с най-ниски такси, в т.ч. за наземни такси, в Европа - като част от стратегията им да подпомогнат възстановяването на авиопревозвачите, които са сред най-засегнатите от пандемията в световен мащаб, наред с туризма.

Добрата новина в кризата с COVID-19 беше развитието на вътрешния пазар, каза Хесус Кабайеро. Той съобщи, че са създали пакет от стимули към авиокомпаниите - сериозни отстъпки към онези компании, които след като са кацнали в София, летят и към Бургас и Варна.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички