Димитър Радев: Натрупваме цикличен риск

Трябва да ускорим процеса на реална конвергенция, предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или монетарни, казва управителят на БНБ

Димитър Радев: Натрупваме цикличен риск | StandartNews.com

Икономиката на еврозоната надмина очакванията на много икономисти през първото тримесечие на годината. Все още предстои, обаче, да видим какви ще бъдат темпът и посоката на развитие на икономиката през следващите месеци, като се отчита продължаващото напрежение в световните търговски отношения и политическите събития в Европа. Последните данни може да се тълкуват като признак, че забавянето на икономическата активност в региона може да е временно.
Фокусът обаче трябва да остане ясен: стимулиране на производителността и конкурентоспособността, а фискалните политики трябва да са по-силно ориентирани към растеж.
Финансовият цикъл в еврозоната и извън нея трябва да се разглежда като част от глобалния финансов цикъл, който влияе на цените на активите и финансовата стабилност.
Ако разглеждаме България като пример, последните изследвания и съответните оценки на БНБ за местния финансов цикъл действително показват, че сега се намираме във възходящата фаза на натрупване на цикличен риск. Съответно решихме да активираме и след това повишихме нивото на нашия контрацикличен капиталов буфер.
Трябва да ускорим процеса на реална конвергенция. Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или монетарни. Предстои още работа и на институционалния фронт. Макар че институцията за управление на публичните финанси е образцова, в някои други институции са необходими съществени подобрения.
Кризата ни накара да преосмислим значението на финансовата стабилност като цел на политиката на централните банки.
 

* пред конференцията „Настоящият глобален и европейски финансов цикъл: къде сме в момента и как ще продължим напред”, посветена на 140-ата годишнина на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай