Вторник,

Диловска: Замразяват тока. А тези, които са на газ?

От: Стандарт -
1642
Диловска: Замразяват тока. А тези, които са на газ?
A
A
A

Решението за мораториум върху цените на тока, водата и парното е вредно за всички. Това заяви пред БНР Иванка Диловска, бивш заместник-министър на енергетиката и член на УС на Института за енергиен мениджмънт.

„Решението хич не е добро. Може да се каже, че е вредно буквално за всички – както за тези, които го взеха, така и за нас, така и за енергийния сектор.“

„Решението не е справедливо например за тези домакинства, които се отопляват с газ. Те не получават помощи, техните цени не са замразени“, допълни тя.

От лятото насам цените на енергийните ресурси летят стремглаво нагоре, припомни Диловска и изрази изненада, че управляващите са изненадани от процедурата на енергийния регулатор и че няма диалог с него. Според нея новата изпълнителна власт е неподготвена.

„Нямат време за анализи, а не могат и да ги направят – това не е тяхна работа.“

22 години имаме независима регулаторна институция. Обидно звучи това, че били нелегитимни, посочи Иванка Диловска. 

„Няма как да се обяви за подозрителен един регулатор, да му се отнемат правомощията и същевременно да искаме да привличаме инвеститори.“

Според Диловска решението на КЕВР за 10% увеличение на цените е било „изключително добре обосновано, много меко за всички нас и ние би трябвало да го приемем като коледен подарък, а не като наказание“.

2 300 000 000 лева са налети в това цените ни да са толкова ниски в момента, изтъкна експертът.

„Само за този регулаторен период. Това са всичките приходи от търговия с емисии, които ние получаваме като участници в европейската схема за търговия. Представете си, ако ги нямаше тези 2 милиарда и 300 милиона, с които ни се  помага на нас и на енергетиката, какво би станало с цените.“

Сега тези пари се дават на всички, а при по-фокусирана енергийна политика би могло да се дават само на домакинствата, които наистина имат нужда от такава помощ, смята Диловска.

„Страхувам се, че може да се случи така, че ние да замръзнем заедно с цените тази зима“, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

В момента мрежовите компании са най-губещите, те купуват на високите борсови цени, отбеляза Иванка Диловска.

„Има несправедливости в самия сектор. Докато мрежовите компании купуват по 300 лева или по 600 лева енергията, а ние им плащаме по 100, има други компании, каквито са възобновяемите, които получават премии с по 200-300 лева по-високи от тези, които би трябвало да получават и това е заради високата цена, от която те печелят, когато продават на борсата.“


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com