Дикме с остър коментар за зърното. Какво посъветва Петков

Според него никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата

Дикме с остър коментар за зърното. Какво посъветва Петков | StandartNews.com

„Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно.“ Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

„Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират.“

Зърнарите трябва сега да изнасят продукцията си, категоричен е Мехмед Дикме, който нарече „много погрешно“ това, че се налага забрана за износ на пшеница в настоящия момент. 

„Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта.“

Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите, смята бившият земеделски министър.

Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна, посочи още Мехмед Дикме. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега, съветва ексземеделският министър.

„Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат - зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Дикме. 

Според него никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай