Петък,

Деца поемат работата по морето. Колко им плащат?

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
2960
Деца поемат работата по морето. Колко им плащат?
A
A
A

За пореден път с недостиг на работна ръка започна летният туристически сезон по морето. Затова и от брашна разчитат деца и студенти да работят това лято като сервитьори, бармани, пикола и рецепционисти, предаде БНТ.

От инспекцията по труда в Бургас казват, че от началото на годината са издали рекорден брой разрешителни за работа на непълнолетни.

„От началото на годината имаме над 1300 поискани разрешителни. Само 50, 60 от тях са издадени за работа преди юни месец, всички останали са за през месец май, началото на юни. Традиционно през този период работодателите искат разрешителни преди приключване на учебната година и веднага след това децата започват работа”, каза Павлин Васков - директор на Дирекция „Инспекция по труда” в Бургас.

„Взимам персонал от Киргизстан, от Украйна, въпреки че се оказа, че на украинците не им се работи много. Наблягаме на българите, но за съжаление те са все по-малко изявяват желание по простата причина, че ние можем да подсигурим работа за 100-120 дена. Увеличили сме заплатите с над 20%, като предлагаме и пълно изхранване на персонала, плюс квартири и пътни”, каза Румен Момчев, хотелиер от Слънчев бряг.

От „Инспекция на труда” предупреждават работещите деца да държат на подписването на трудов договор, защото само така могат да бъдат защитени при констатирани нарушения на техните права.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията