Детройт обяви частичен фалит

Детройт обяви частичен фалит | StandartNews.com

Вашингтон. Американският град Детройт, който преживява продължителна икономическа криза, прекратява обслужването на част от дълговете си, заяви назначеният наскоро външен управител на града Кевин Ор. Фактически това означава частичен дефолт, но както посочи специалистът по фалити Ор, това трябва да сложи началото на възраждането на града, предаде Би Би Си.

На част от кредиторите е предложено да приемат десет процента от средствата, които те по-рано са инвестирали в икономиката на Детройт. Средствата, които ще бъдат икономисани заради спиранията на плащанията по дълговете, ще се използват за функционирането на градските служби.

Кевин Ор, който по-рано спасяваше от фалит автомобилния концерн „Крайслер", бе назначен за управител на Детройт в средата на март. Неговият план за спасяване на града включва изваждане изпод контрола на града на компаниите, които обслужват работата на канализациите и водопроводите; съкращаване на градските разходи за здравеопазване и пенсионни плащания.

Американският град Детройт пропуска плащанията по дълга си и заплашва да се превърне в най-голямата банкрутирала община в САЩ, съобщава АФП.

„Лошото управление на финансите, бързото намаляване на населението, намаляването на данъчната база и други фактори през последните 45 години превърнаха Детройт във финансова руина", заяви Кевин Ор.

Детройт постави мораториум на някои плащания по дълга, с цел да спести пари, необходими за поддържането на основни обществени услуги.

Ще бъдат проведени преговори за преструктуриране на дълга на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай