Депутатска грешка закова 0 ДДС и за брашното

Отхвърлиха предложенията за олио, плодове и зеленчуци

Депутатска грешка закова 0 ДДС и за брашното | StandartNews.com
  • Отхвърлиха предложенията за олио, плодове и зеленчуци
  • Порязаха ресторантьорите с 20% ставка за вино и бира

От 1 юли 2022 г. в срок за една година хлябът вече е с 0% ДДС. Но покрай него "се уреди" и брашното. Предложението  първоначално бе отхвърлено, но после събра необходимия брой гласове при прегласуване на текста. След вота Антоанета Цонева от ДБ обясни от трибуната в парламента, че се е объркала – била е против, но натиснала „за“. Правилникът на парламента обаче не дава възможност за трето прегласуване и след като даде 15 минути почивка, за да се консултира с юристи, зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов обяви, че е меродавна волята, изразена по време на гласуването.

Депутатите разписаха и точно за какъв хляб и за какво брашно ще важи нулевата ставка.

„Хляб“ е продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки", гласи приетият от парламента текст.

„Брашно“ е продукт, който се получава от смилане на хлебна пшеница и е годен за производството на хляб, решиха още депутатите. Така нулевата ставка ще важи само за пшенично брашно, но не и за направено от други зърнени култури.

Въвеждането на нулева ставка на ДДС и за брашното е добро решение за малките производители на хляб, които не са регистрирани по ДДС. Причината е, че сега и те ще получат облекчение, а не само големите производители, които са регистрирани по ДДС и могат да ползват данъчен кредит за платения за брашното данък.

Останалите предложения за по-ниски ставки на ДДС за определени стоки и услуги не бяха подкрепени от парламента.

Отхвърлени бяха предложенията ставка от 9% да важи и за плодове, зеленчуци, олио, живи животни. Ресторантьорите бяха порязани след като се отхвърли намалената ставка на данъка за виното и бирата в заведенията, както е записано в действащия досега бюджет – до края на 2022 г. Така ДДС за виното и бирата  се връща от действащите в момента 9% на 20%.

С 9 на сто ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки.

Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%.

С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти.

С приетите разпоредби се правят промени, свързани с даренията на храни. Целта е да спре изхвърлянето на продуктите, които са с изтичащ срок на годност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай