Депутатите приеха извънредна помощ за земеделците

Законопроектът е бил приет вчера в земеделската комисия единодушно

Депутатите приеха извънредна помощ за земеделците | StandartNews.com

Земеделските производители и дребният бизнес ще могат да бъдат подпомогнати извънредно с пари от Европейския съюз. Това предвиждат поправки в закона за подпомагане на земеделските производители предложени от "Има такъв народ", които днес бяха гласувани на първо и второ четене в пленарна зала.

Парите са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Дадена е възможност на държавите членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер от 5% от общия принос в Фонда за 2021 – 2022 година.

Според правилата на Европейския съюз подпомагането е под формата на еднократно платима помощ до 15 октомври 2023 година. Заявленията за помощта ще се приемат до 31 март догодина. Максималният размер на помощта е 15 000 евро за земеделски производители и 100 000 евро за малки и средни фирми.

Зад промените в закона застанаха както от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", така и от опозицията – ГЕРБ-СДС и "Възраждане".

Съмнения, че подпомогането ще облагодетелства определен кръг от фирми изразиха от "Демократична България". Оттам поискаха по-добра отчетност за бъдещето разходване на средствата. От ДПС пък поискаха да знаят защо се налага избързване и приемане на законопроекта по спешност.

"Вие водите в момента разговори за правителството, но властимащите се държат като опозиция, не е извървян нормалният път за приемане на подобен сериозен законопроект", коментира Петър Чобанов от ДПС.

Законопроектът е бил приет вчера в земеделската комисия единодушно.

„Аз съм изключително удовлетворен от факта, че въпреки политическите ни различия, всички депутати застанаха зад идеята, защото тя е в полза на хората, които ни хранят, земеделските производители“, това каза депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски, който е и вносител на текстовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай