Сряда,

Деликатеси Маджаров за празничната трапеза

От: Стандарт -
318
Деликатеси Маджаров за празничната трапеза
A
A
A

Какво стои зад абревиатурата "ХТСХ". Рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните и носят наименованието "ХТСХ" - Храна с традиционно-специфичен характер. Това са луканка "Панагюрска", филе "Елена" , роле "Трапезица" и Кайсерован врат "Тракия", които "Димитър Маджаров" произвежда по оригиналните традиционни рецепти.

 

С наближаването на един от най-светлите празници - Великден, всички започваме да планираме какво да поднесем на тържествената трапеза, търсейки нещо изтънчено, фино и качествено. Нашите предложения от фирма " Димитър Маджаров" са четири любими месни мезета:

Филе "Елена"

Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство и зреене около 40 дни.

Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.

Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Мирисът, както и вкусът на "Филе Елена" се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.

Луканка "Панагюрска"

Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен деликатес.

Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство и зреене от  минимум 20 дни.

Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Отличителният й външен вид - сплеснатата форма на отделните парчета - се придобиват вследствие на пресоването.

Роле "Трапезица"

Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм "Трапезица" в древната българска столица - Велико Търново.

Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, чието зреене отнема около 60 дни.

Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики - мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис.

Кайсерован врат "Тракия"

Този деликатес се приготвя от прясно обезкостено месо от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.

Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки - червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

Дните за осоляване и зреене са минимум 14, а дните за сушене са до достигане на заложените показатели.

След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.

С пожелание за светли празнични дни : "От нашето семейство за вашето семейство"!


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com