Понеделник,

Деликатеси Маджаров за празничната трапеза

От: Стандарт -
112
Деликатеси Маджаров за празничната трапеза
A
A
A

Какво стои зад абревиатурата "ХТСХ". Рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните и носят наименованието "ХТСХ" - Храна с традиционно-специфичен характер. Това са луканка "Панагюрска", филе "Елена" , роле "Трапезица" и Кайсерован врат "Тракия", които "Димитър Маджаров" произвежда по оригиналните традиционни рецепти.

 

С наближаването на един от най-светлите празници - Великден, всички започваме да планираме какво да поднесем на тържествената трапеза, търсейки нещо изтънчено, фино и качествено. Нашите предложения от фирма " Димитър Маджаров" са четири любими месни мезета:

Филе "Елена"

Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство и зреене около 40 дни.

Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.

Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Мирисът, както и вкусът на "Филе Елена" се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.

Луканка "Панагюрска"

Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен деликатес.

Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство и зреене от  минимум 20 дни.

Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Отличителният й външен вид - сплеснатата форма на отделните парчета - се придобиват вследствие на пресоването.

Роле "Трапезица"

Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм "Трапезица" в древната българска столица - Велико Търново.

Роле "Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, чието зреене отнема около 60 дни.

Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо - свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики - мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис.

Кайсерован врат "Тракия"

Този деликатес се приготвя от прясно обезкостено месо от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.

Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки - червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

Дните за осоляване и зреене са минимум 14, а дните за сушене са до достигане на заложените показатели.

След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.

С пожелание за светли празнични дни : "От нашето семейство за вашето семейство"!


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички