Декември - месецът на големите пътувания

Тази година, както и през миналата, електронната винетка е достъпна от А1

Декември - месецът на големите пътувания | StandartNews.com

Още от началото на месец декември, въздухът се изпълва с предчувствие за празници, а за много от нас те са синоним на пътуване.  Никулден на 6 декември, празникът на студентите на 8-и декември, и разбира се Рождество Христово и малко след това посрещането на Новата 2020 година.  Еуфорията около подготовката и получаването на подаръци, ароматът на канела и цитрусови плодове, коледните мелодии ни  изпълват с празнично настроение. Независимо дали пътуваме, за да се съберем с роднини, или за да се насладим на няколко дни в заснежените планини с приятели, има нещо, което неизменно ще ни е необходимо и е важно да не го пропускаме в списъка със задачи преди да тръгнем. Макар разстоянията да са лесно преодолими, трябва да помислим и да се подготвим за пътуването. Ако пътуваме с личен автомобил, трябва да обърнем внимание, че колкото и да се забави тази година, първият сняг е вече тук и освен да ни радва, понякога създава затруднения в движението. Различна обстановка на пътя може да се характеризира със заснежени или замръзнали участъци, мъгливи и недотам добри условия по пътната настилка, огромен трафик в някои участъци, особено към края на годината и началото на новата. За никого не е тайна, че автомобилът трябва да е изряден и шофирането трябва да спазва правилата за движение. Шофьорът трябва да подготви и още две неща – да сключи застраховка Гражданска отговорност и да закупи винетка, когато пътуването е извън границите на населеното място, в което живее.

С развитието на технологиите, освен по-нови автомобили с всевъзможни удобства за шофиране, се появи и удобен начин за закупуване на винетки – т.нар. e-винетка. От началото на тази година електронните винетки замениха доскорошния им физически вариант. Със сигурност не беше приятно предното стъкло на автомобила да прилича на коледна елха с различни по цвят стикери на него. Освен че пречат на стъклото и могат да разсеят водача, живеейки в свят с технологии, стикерът може лесно да се превърне в електронен и въобще да не се поставя на предното стъкло.

След въвеждането на новата услуга – е-винетка, от края на декември 2018-а, за шофьорите на ППС-та това означаваше край на залепването на стикер на предното стъкло и носенето на документ, свидетелстващ закупената винетка. Със сигурност доста от водачите са срещали трудности в премахването на стария и поставянето на новия стикер, което винаги може да развали празничното ни настроение.

Тази година, както и през миналата, електронната винетка е достъпна от А1. Стартирайки продажбите на е-винетки още на 21 декември 2018 г., А1 се превърна в първия и единствен телеком у нас, който предлага новата услуга и всички видове електронни винетки – дневна, уикенд, седмична или месечна. Допълнително удобство е, че дори да сме тръгнали вече на път, преди да излезем от града, може да спрем за минутка, да пуснем SMS с регистрационния номер на превозното средство на кратък номер 1002 (за уикенд е-винетка) или 1007 (за седмична е-винетка). След това активацията се потвърждава с потвърдително съобщение, а сумата се начислява в следващата фактура на потребителя. Така можем спокойно да продължим пътуването. Съществуват и още два начина за закупуване – през сайта на А1.bg, или през мобилното приложение на компанията – Моят А1, като стъпките за закупуване са улеснени максимално и предоставят възможност за закупуване в рамките на минута-две. Разбира се, е-винетки могат да бъдат закупени и от търговски обект на телекома. Услугата е на разположение не само за клиенти на А1 България, което дава допълнително удобство. За клиентите, закупили е-винетка през a1.bg като регистрирани потребители, има достъпна опция за следене на историята на покупките и данните за съответния автомобил с цел улеснение и удобство при бъдещи поръчки.

Закупуването на е-винетки онлайн е голямо улеснение за водачите. В днешно време процентът на правоспособните шофьори в активна възраст, които имат смарт устройство или мобилен телефон, е изключително висок. Това дава допълнителна възможност на шофьорите да подготвят автомобила си с необходимите документи за пътуване извън града по бърз и лесен начин. А водачите, които предпочитат по-традиционни методи, могат да посетят в магазин на А1, където могат да платят и в брой.

Освен изрядността на превозното ни средство и документите, шофьорите трябва да обърнат внимание и на поведението си на пътя. Най-важното е да се спазват нормите на Закона за движение по пътищата и да бъдем по-толерантни на пътя. По-добре е да заменим високите скорости с висок градус на празничното ни настроение в навечерието на най-големите християнски празници у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай