Дават пари вместо ваучери за гориво

Дават пари вместо ваучери за гориво | StandartNews.com

Ще плащат на стопаните според обработваните площи и гледаните животни

Пари вместо ваучери за гориво ще получават вече земеделските стопани. Това става възможно, след като парламентът прие единодушно на първо четене предложените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Максимално допустимото количество газьол в литри, за което ще се възстановява част от акцизната стойност, ще се изчислява въз основа на допустимите за подпомагане площи или гледаните животни. Инициатор на промяната е Министерският съвет. Целта е да се облекчат условията за земеделските стопани, използващи газьол. Така те вече ще получават отстъпки от акциза и съответното възстановяване на част от платената за горивото сума вместо талони за закупуването му. С промените се предвижда и облекчение на процедурата по кандидатстване за помощта. Земеделските стопани ще подават заявление еднократно и ще получават помощта наведнъж.

Администратор на схемата ще бъде министърът на земеделието и храните, а общият размер на помощта ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната финансова година. Стопаните, които нарушат правилата за ползване на помощта, няма да имат право на такава за срок от две години.

Между първо и второ четене ще бъдат предложени и още промени с цел облекчаване на административните процедури, за да могат земеделските производители в рамката на годината да осигурят акцизите си за 2015 г. това заяви депутатът от "БСП лява България" Светла Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай