Дават по 300 евро при плащане с карта - къде?

Европейска държава опитва да откаже гражданите си от кеша и да събира повече данъци

Дават по 300 евро при плащане с карта - къде? | StandartNews.com

Повече пари в джобовете на потребителите и по-голяма събираемост. Правителството в Италия е с нова идея за икономически стимули насред кризата. Премиера Джузепе Конте обмисля да възнагради с €300 всеки италианец, който плаща покупките си с карта, в опит да откаже гражданите от банкнотите и монети - и избягването на плащане на данъци, което идва с тях.

Програмата ще продължи до 2022 г. Правителството ще връща 10% от стойността на трансакциите на гражданите, като общата сума ще достигне до €300, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Нещо повече, участващите италианци ще имат шанса да спечелят общо €300 млн. в лотария.

Министрите в третата най-голяма икономика в еврозоната се надяват, че политиката, насочена и към окуражаване на потребителските разходи, ще промени навиците на населението, което упорито отказва дигиталните плащания. В същото време мярката трябва да намали сивия дял на икономиката, който към момента се изчислява на 12%.

И сега на Ботуша върви друга лотария с касови бележки - опит за стимул италианците да искат касови бонове при пазаруване.

Но в Италия обичат своите банкноти - урок, който няколко поредни правителства научиха по трудния начин. Когато Марио Монти ограничи физическите плащания до €1 хил. по време на еврокризата, мярката се оказа толкова политически непопулярна, че наследникът му Матео Ренци я отмени моментално.

23 държави в региона използват по-малко кеш отколкото италианците. Едно проучване от 2016 г. казва, че в 86% от трансакциите в страната използват банкноти.

Този път идеята може и да проработи. Covid-19 вече създаде до известна степен неприязън в хората да плащат с банкноти, които сменят собственика си по няколко пъти всеки ден.

Планът на Конте би трябвало да добие завършен вид през следващите седмици.

Но при плащания с карта не става въпрос само за навик. Таксите, които търговците трябва да плащат, не се харесват на всички. А част от бизнеса се оплаква и от слаб интернет. "Пълним една фуния със сладолед за 15 секунди, а плащането отнема 20", казва Паоло Костантини, продавач край Колизеума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай