Държавен фонд "Земеделие" одобри 232 нови проекта

Държавен фонд "Земеделие" одобри 232 нови проекта  | StandartNews.com

София. Държавен фонд „Земеделие" одобри 232 нови проекта. Те са на обща стойност 51,8 млн. лева, по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че миналата седмица започна подписването на 409 договора по мярката „Създаване на стопанства на млади фермери". Одобрените проекти днес са втори транш по програмата.

По-голямата част от новите средства са за 148 проекта по мерките „Разнообразяване към неземеделски дейности" и „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия". Те са предназначени за строеж и ремонт на 136 къщи за гости, ваканционни и вилни селища и за създаване на бизнес извън земеделието, съобщиха още от ДФ "Земеделие".

Съгласно решение на МЗХ от 15 май 2014 г. ще бъдат одобрявани само разходи за специализирани МПС, които са необходими за изпълнението на конкретни дейности, заложени по съответния проект и същевременно допринасят за постигането на основната цел на мерките – създаване на повече и по-качествени работни места. Няма да се допускат разходи за луксозни транспортни средства, става ясно от ведомството.

Проекти за растениевъдство, пчеларство, маслодайна роза и лавандула, винени лозя и животновъдство, ще бъдат финансирани с другата част от парите. Средствата са в размер на 2,9 млн. лева и са за 84 проекта по мярката „Модернизиране на земеделските стопанства". Очаква се по това направление да бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв.

Одобрение е получил и проект за кравеферма, която планира да покрие стандартите на ЕС за производство на мляко, изискванията за конкурентоспособност и изискванията на т.нар. Нитратна директива (Директива 91/676/ЕЕС ) за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай