Държавата чака 39 млн. от акциите в панаира

Свиват разходите, търсят нови форми за изложбите

Държавата чака 39 млн. от акциите в панаира | StandartNews.com

Пловдив. Държавата е решила да продаде своя дял в "Международен панаир Пловдив", научи "Стандарт". Предстои Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба държавните акции на Българската фондова борса. Очакванията са книжата да се продадат за минимум 39 млн. лева.

Държавният дял в панаира е 49,63%, а до решението за продажба се стигнало, тъй като държавата не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и през последните няколко години не получава дивиденти. През 2006 г. бившето публично-частно дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34% от собствеността на панаира. Картбланш за това даде тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие публично-частната фирма стана собственост на бизнесмена Георги Гергов. Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, "Пълдин туринвест" контролира 49% от панаира, а през 2009 г. Гергов изкупи акции от частни лица и стана мажоритарен собственик.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Като министър на икономиката Трайчо Трайков обеща да върне панаира на държавата. Държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивски окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно и Върховният касационен съд потвърди решението и панаирът остана собственост на бизнесмена. До края на миналата година "Международен панаир Пловдив" бе в забранителния списък за приватизация, но след като бе изваден оттам, вече няма пречки държавата да продаде дела си. Още в края на миналата и началото на настоящата година предишното правителство обмисляше приватизация, като тогава се говореше това да стане по подобие на продажбите на дяловете от ЧЕЗ и "Енерго Про" - през борсата.

Сега отново се заговори за търг. Мажоритарният собственик Георги Гергов все още не е коментирал. "Нямам информация по този въпрос", каза и Иван Соколов, който е председател на Съвета на директорите в панаира. По думите му, принципно в бизнес средите смяната на собственика означава, че ще се появи иновативен интерес, което е добре за фирмата. Частните собственици винаги идват с нови и повече идеи. Освен това частният интерес надделява каквато и ситуация да има в бизнеса, затова винаги се намира форма нещата да вървят напред, коментира Соколов. "До момента ние сме работили с държавата в лицето на няколко министерства и мога да кажа, че държавата е помагала", обобщи досегашната ситуация Иван Соколов.

По повод слуховете под тепетата, че панаирът ще фалира, той бе категоричен, че това е безпочвено. "До фалит се стига, когато се увеличават разходите, а нашият подход е друг", обясни панаирният шеф. Уточни, че в момента се правят подобрения в работата на различните структури, работи се върху формата на изложбите, предстоят и други нововъведения, свързани с вече направени разчети за бъдещата дейност на панаира. Направените съкращения Соколов коментира като част от промените, свързани с новите разчети. "Съкращенията не означават рязане направо с голямата ножица, за всеки един човек е коментирано по отделно", обясни председателят на Съвета на директорите. По думите му става дума за около 47 души от панаира, от които половината са напуснали сами поради забавяне на заплатите, а друга част са били в пенсионна възраст. Реално ставало дума за 28 съкратени. Свити са и разходите за транспорт и за други помощни дейности. "В момента в панаира работят около 200 души и съкращенията за тази година приключиха. Да се надяваме, че няма да се налагат подобни действия догодина", каза още Иван Соколов. Той припомни, че има направени огромни инвестиции през последните години. От 2007 г. насам вложенията са 15 млн. лева.

Идват фирми с иновации

Тенденцията през последните години на криза е на панаира да се представят фирми, които имат иновации. Идват под тепетата, за да покажат своите нови продукти на колегите и на потребителите, обясни Иван Соколов. Компании, които са с утвърден бизнес, вече не наемат щандове, освен ако не са създали нов продукт. За да отговори на новите изисквания, изложбеният център води гъвкава политика, като има всякакви предложения към изложителите. Компаниите също имали интерес от тези преструктурирания, които най-вече засегнаха пролетния панаир. Есенният технически панаир запазва формата си, тъй като е едно от най-силните изложения. "Агра" също продължава да събира много участници, дори е отбелязала ръст през миналата година. За следващата, която стартира на 4 март 2014 г., изложителите вече се записват, като цифрите сочат отново ръст. Изложенията, който все по-често пълнят залите в столицата, са реална конкуренция, но пък те са предимно столични форуми, докато панаирът в Пловдив събира участници от цяла България и от света, категоричен е Соколов. И посочи, че в сравнения с другите изложения цифрите са в полза на пловдивския панаир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай