Далечни роднини се разпореждат с ниви за милиони

Далечни роднини се разпореждат с ниви за милиони | StandartNews.com

Масово хората не знаят кой им обработва земята, колко струва тя и най-важното колко могат да спечелят от нея. Средният размер на притежаваните ниви е до 20 дка, като голяма част от собствениците живеят на над 100 км разстояние от земята. Хората не използват този свой актив ефективно, заради ниската й доходност, трудностите при управлението й, както и отдалечеността, което поражда необходимост да се ангажират роднини. Това показват наблюденията на пазара на ниви на компанията за купуване и наемане на земеделска земя "Агрион". Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее, категорични са експертите. Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята.

"Оказва се, че много от хората, които притежават или са наследили земи на десетки и стотици километри, нямат възможност активно да се занимават с тях и досега са пропускали шанса да реализират печалба. Затова решихме да сме една стъпка по-близо до тях и да им дадем възможност да получат експертен съвет в удобно за тях време", посочиха от "Агрион". През следващите два месеца всеки собственик на земя, който посети техен офис, ще получи безплатна справка колко струва имотът. Освен това безплатната проверка дава право и на участие в лятната томбола на "Агрион". В нея компанията ще раздаде 35 000 лв. В края на юли ще бъде избран един късметлия, който ще спечели 10 000 лв. Допълнително в играта ще бъдат раздадени още 50 награди, всяка от които на стойност 500 лв., съобщиха от българското дружество. Право на участие имат всички, които посетят офисите на компанията в цялата страна или някой от специалните летни щандове на 6 ключови локации на Български пощи в София - в Дианабад, Надежда 2, Банишора, Люлин 3, Дружба и Младост.

"Клиентите често се интересуват как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант за техния имот, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние", разказват експертите. Безплатната справка за цената е полезна не само за тези, които са решили да продават веднага, а и за тези, които не са ориентирани дали и кой им я обработва, къде се намира или просто не са доволни от условията при която земята се ползва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай