Цонев разкри кога правим последната крачка за еврозоната

Изрази публично своята благодарност към Паскал Донахю за подкрепата

Цонев разкри кога правим последната крачка за еврозоната | StandartNews.com

Убеден съм, че последната крачка по пътя на членството на България в еврозоната ще бъде направена след месеци. Въпросът не е кога, за мен лично това е ясно – 2025 година и нямам съмнение не само като председател на бюджетната комисия, но и като политик. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев (ПГ на ДПС). Йордан Цонев изрази мнението си в рамките на провеждащата се в момента конференция "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса". Организатор на събитието е Министерството на финансите. 

Цонев изрази публично своята благодарност към Паскал Донахю за подкрепата, която оказва към България. В изказването си депутатът обърна внимание на пътя, който страната извървява към пълноправното си членство в еврозоната, процес, който според него започва още през 1997 година.

"Близо сме, но не сме вътре и това, което наричаме влизане в еврозоната, е процес, а не акт. Важно е да знаем кога постигаме целите си. Влизането в еврозоната започна тогава, когато България стабилизира финансовата си система, когато трябваше да бъде въведен валутният борд. Още тогава за мен това е началото на процеса на правене на реформи в посока към еврозоната", посочи Цонев, добавяйки, че процесът е бил дълъг – стотици законодателни промени, които да адаптират финансовата система на България, бюджетната, фискалната, данъчната, банковата система. И който процес той не скри, че протича и в условията на вътрешна съпротива в страната.

"Но извървяхме заедно този път с далновидните политици, за да стигнем до този момент, в който да говорим, че влизането ни в еврозоната е предстоящо", обобщи Йордан Цонев. "Пътят за реализация на такава цел минава през национален консенсус между участниците в политическия, икономически, бизнес, финансов живот, дори и през преодоляване аргументите на онези, които са против".

В рамките на конференцията се обсъждат готовността на България за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейска валута като разплащателно средство в страната. На събитието участват представители на българския бизнес, на работодателски и синдикални организации, както и представители на дипломатическия корпус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай