ЧСИ продава дискотеката, в която бе екзекутиран мафиотски бос

Настоящият собственик Евелин Георгиев е натрупал сериозни дългове към Уникредит Булбанк и Община Несебър

ЧСИ продава дискотеката, в която бе екзекутиран мафиотски бос | StandartNews.com

Частият съдебен изпълнител Ивелина Божилова е пуснал отново на търг емблематичната дискотека „Гранд Мултиплейс“ в Слънчев бряг. Причината е натрупани сериозни задължения на настоящия собственик Евелин Георгиев към Уникредит Булбанк и Община Несебър, показа проверка на Флагман.бг.

Това е поредният опит заведението да намери нов стопанин и отново да върне модерния си вид. Преди около 15 години „Гранд Мултиплейс“ бе най-хитовото нощно заведение по Черноморието и едно от малкото "светски" места в западната част на Слънчев бряг, но след убийството на мафиотския бос Жоро Илиев в края на лято 2005 славата на тематичния клуб залязва.

През 2021 г. обявената цена за клуба бе 4,5 млн.лв., днес е почти с 50 % по-ниска - 2,9 млн. В началото на юли ще стане ясно дали ще се появи купувач на някогашния любим за всички борци терен. 

Припомняме, че дискотека „Гранд Мултиплейс“ бе изградена в началото на века по испански модел – с тематични клубове, модерен интериор и невиждани за времето си ефекти. Атракционът е в апогея си 2004-2005 г. Под един покрив са събрани ресторант "Св. Георги", дискотека "Екстрийм", попфолк зоната "Най клуб", "Буда бар" и "Домби бар"

Началото на края настъпи на 25 август 2005 година, когато на централното външно сепаре на „Буда бар“ бе екзекутиран босът на ВИС 2  Жоро Илиев. Той бе прострелян в сърцето от снайперист, а до ден-днешен убийството остава неразкрито.

В зората на демокрацията някогашната "Камелия" е любимият терен на борците. По това време няма СИК, няма ВИС и бившите възпитаници на спортни школа намират реализация като охрана на новопоявилите се бизнесмени и техните първи имоти. Наемател на "Камелия" е Пламен Тимев-Ганди. По това време той държи и друго нашумяло заведение - дискотека "Ла Страда" във вилно селище "Дюни".

"Камелия" е едно от малкото луксозни заведения в западната част на Слънчев бряг. Преди голямата разпродажба и строителния бум всички хотели и основните атракции са концентрирани от страната на плажа. В периода на соца тук има кореком и голям магазин. Малкото постройки в западната зона всъщност са върху частни земи и след реституцията теренът под “Камелия” е върнат на няколко наследници.

След време те продават земята под "Камелия". Фирмата купувач се оказва една от близките до "ВАИ холдинг" и само след няколко години от "Камелия" не остава и помен. Първо там се появява комплексът “Сохо”, а след това и прословутият “Мултиплейс”.Той е сред предпочитаните места на боса Георги Илиев, едно ВИП сепаре винаги е било готово за него в "Буда бар". Затова и след победата на неговия "Локомотив" (Пловдив) в Бургас над "Београд" на 25 август 2005 г. Илиев избира да празнува тук. В крайна сметка старата "Камелия", където получава първите уроци от брат си Васил, се оказва и негово лобно място.

"Ела да пием по ракия. Кога ще започнеш да пиеш?", са последните думи на Георги Илиев, преди куршум да го улучи точно в сърцето. Поканата била към изпълнителния директор на клуба Емил Наков. Илиев е прострелян от снайперист, докато говори по мобилния си телефон, минути след като с охраната влизат в заведението. Убийството на Илиев променя съдбата на "Мултиплейс". Комплексът е затворен до края на сезон 2005 г.

В следващите години висаджии продължават да го управляват, но култовото място остава белязано от трагичното събитие. Четири години по-късно го продават и мястото вече се нарича "Гранд диско Арена". Новият собственик - бизнесменът Евелин Георгиев, повече известен като Финьо, побързал да смени името на "Гранд де лукс", за да не свързват придобивката му с криминалната история.

Финьо, както е известен в бизнес средите Георгиев, е шведски гражданин и участва в 15-ина български фирми. Той успешно разработи бранда за нощни клубове „Селена“, но след 2011-2012 година бизнесът му започна да замира.  Още в първото правителство на Бойко Борисов НАП наложи под сериозен мониторинг Георгиев, защото дължеше над 1,5 млн.лева за осигуровки и неплатени данъци.

През последните години в Слънчев бряг бяха открити няколко конкурентни нощни заведения, интересът към тази дискотека драстично намаля и 2016 бе последната година, в която тя работеше.

Днес сградата е в окаяно състояние. От обявата на частния съдебен изпълнител става ясно, че общата й площ е 3200 кв.м., а началната тръжна цена, от която ще започне продажбата е 2 904 726,40 млн.лева. Парите ще бъдат използвани за покриване на дълговете към кредитор №1 – „Уникредит Булбанк“ и Община Несебър – за местни данъци и такси, неплащани от години, пише Флагман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай