Чобанов: Ще емитираме 3 млрд. лв в най-изгодното време

Чобанов: Ще емитираме 3 млрд. лв в най-изгодното време | StandartNews.com

Стара Загора. Емисията на ценни книжа, която предстои да емитираме няма нищо общо с изборите, тя е заложена в стратегията за управление на външния дълг и ще бъде около 3 млрд. лв. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов на срещата си със старозагорския бизнес и местната власт от региона в четвъртък.

Той увери, че правителството внимателно следи сложната ситуация и динамиката на пазарите и щяло да избере най-подходоящото време, за да излезе на пазара на ценни книжа, както и избора на валута и дългосрочността на емисията.

По думите му на практика тези около 3 млрд. лв., които ще вземем, били като цяло за рефинансиране на старата емисията от 2002 г, както и на други емисии са падеж тази година.

Финансовият министър е уверил бизнеса, че правителството ще направи всичко възможно да минимизира ефектите от кризата в Украйна.

"Хубавото е, че българската икономика и българските предприемачи показаха в годините на кризата, че много бързо се преориентират, намират нови пазари", похвали Чобанов бизнеса.

Правителството също било готово да им даде рамо за това пренасочване. „Заедно с Българската банка за развитие, държавата ще оцени експортния потенциал и възможностите на държави, незасегнати от кризата в Украйна. Ще помогнем на българските търговци и чрез Агенцията за експортно застраховане", посочи финансист №1.

Петър Чобанов отхвърли опасенията, че някои общински проекти по програмата „Региони в растеж и развитие" можели да останат на хартия поради мудност и липса на капацитет на общините.

„През юни ще направим преглед как се изпълняват проектите и ако има такива, които още не са обявили процедурите по закона за обществените поръчки и не е реалистично да бъдат изпълнени до края на годината, средствата ще бъдат пренасочени към други обекти и програми", увери финансовият министър.

Срещата му със старозагорския бизнес, в която участва и шефът на ББР Иван Христов, продължи близо два часа. Министър Чобанов изрази задоволството си от активността на предприемачите и техния интерес към новите възможности за кредитиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай