Чиновници масово садят тютюн в Неврокопско

Чиновници масово садят тютюн в Неврокопско | StandartNews.com

Благоевград. Десетки хиляди тютюнджии в Неврокопския край са на къра от сутрин до вечер. За тях сега е най-усилната работа, защото до септември ще прибират тютюневата реколта. От години толкова много хора не са садили тази земеделска култура.

Армията на тютюнопроизводителите се увеличи, тъй като много гурбетчии останаха без работа в чужбина и се завърнаха по родните си места. Другата причина е, че не само земеделци, а много държавни и общински служители също отглеждат „зелено злато", за да си гарантират допълнителни доходи. Това важи и за доста полицаи.

„Почти цялата администрация в нашата община отглежда тютюн и в свободното си време хората са на полето. Разбира се, помагат им семействата, родителите, роднините, защото те повечето време са на работа в кметството. Учители и служители на МВР също са на къра и превиват гръб по нивите", твърди кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Истината за местните хора е, че алтернативата на тютюна се оказа...тютюнът. С много малки изключения в отделни селища, където някои залагат на зеленчуци. Другата причина за интереса към засаждането на „зелено злато" е, че много от селищата са високо в планината и друга култура там не вирее.

Тютюнът за поредна година ще осигури препитанието на голяма част от местното население в региона. „Срамна работа няма. Двете ми деца са студенти, трябва да ги издържам, а само заплатата ми не стига. Жена ми е без работа", споделя полицейски инспектор в сатовчанско село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай