ЧЕЗ на тезгяха с пакети акции

ЧЕЗ на тезгяха с пакети акции | StandartNews.com

София. Оферти за малки пакети акции преобладаваха на вчерашния първи аукцион на Българска фондова борса (БФБ), на който бяха предложени държавните 33% от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

През първия ден на приватизационната процедура държавата успя да генерира приходи от 83 млн. лв. На аукциона бяха продадени 48 074 624 акции на "ЧЕЗ Разпределение България" (75% от целия държавен пакет) при средната цена на продажбите 1 605,85 лв. за брой, което е 13% над минимално определената цена. Бяха продадени и 560 акции на "ЧЕЗ Електро България" (33,94% от целия държавен пакет) при средна цена 9 485,37 лв. за брой, което е 9,5% над поисканото. Голям дял от 5% от "ЧЕЗ Разпределение" беше купен от ПОК "Доверие", каза изпълнителният му директор Даниела Петкова.  

За продажба остават 15 550 акции от "ЧЕЗ Разпределение България" и 1090 акции от "ЧЕЗ Електро България". Това е последният аукцион за продажба на държавните дяловете от електроразпределителните дружества. За разлика от предходните аукциони (за ЕВН и Енерго-Про) тук мажоритарният собственик ЧЕЗ не се включи в изкупуването на акциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай