Chevron напуска Литва

Chevron напуска Литва | StandartNews.com

Вилнюс. Американският петролен гигант Chevron е продал активите си в Литва и по този начин прекратява инвестициите си в прибалтийската страна, съобщава Ройтерс. 

"Chevron затвори своя офис във Вилнюс, Литва, и продаде 50-те процента дялово участие в LL Investicijos", съобщава американската компания в изявление. LL Investicijos е консорциумът, който притежава лицензът за проучванията за неконвенционални въглеводороди.

Chevron спечели търг за проучване на шистов газ в балтийската държава през 2013 г., но обяви, че се отказва заради несигурната нормативна рамка на страната, припомня информационната агенция.

В резултат шведската Tethys Oil AB е увеличила индиректно участието си в LL Investicijos до 30 на сто от 14 на сто, но двете компании засега не предоставят данни за сделката. Шведската компания подчертава, че изтеглянето на Chevron няма да се отрази на плановете й по отношение на оценката на потенциала за добив на конвенционални и неконвенционални въглеводороди в Литва.

"Работната програма се финансира изцяло от наличните средства в рамките на съвместното предприятие LL Investicijos", коментират от Tethys Oil.

Правителството на Литва планира да проведе още един търг за проучване на неконвенционални въглеводороди, след парламентът одобри необходимите законодателни изменения, включително и за данъчното облагане на компаниите, които сондират. Още обаче не е ясно кога ще бъде обявена процедурата.

Някои законодатели призоваха за по-строго регулиране на проучванията за шистов газ, след като страната беше обхваната от обществени протести.

От investor.bg припомнят, че в края на миналата година Chevron постигна предварително споразумение с полската държавна петролна и газова компания PGNiG, според което двете фирми могат съвместно да проучват за шистов газ в югоизточната част на страната. Компанията стартира и проучвания в Румъния.

Преди това обаче Exxon Mobil се отказа от сондажите в Полша заради недостатъчните за промишлено производство залежи от шистов газ.

Наскоро стана ясно, че Chevron, която през 2011 г. получи разрешително за проучване на шистов газ в Североизточна България за 5 г., се е оттеглила и от България. Информацията беше разпространена от бившия посланик на България в Русия Илиян Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай