Частните фондове с по-ниска пенсия

Дебатите за пенсионната реформа ще продължат и следващия вторник, обявиха министрите Ивайло Калфин и Владислав Горанов

Частните фондове с по-ниска пенсия | StandartNews.com

Ще избираме място и за професионалните вноски

Ние считаме, че въобще не трябва да има редукция на пенсията, която се плаща от НОИ на хора, които се осигуряват и в универсалните пенсионни фондове, каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие". Тя добави, че ако въобще се говори за редукция, следва намалението да е 17%, а не 28%. Даже да се редуцира държавната пенсия с 28%, то пенсията от УПФ ще надхвърля този дял, заяви Петкова на извънредна пресконференция.

Искат нова формула, която ще промени крайния резултат, каза финансовият министър

Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали крайния размер на пенсията. Това стана ясно след поредната среща на работната група, която подготвя параметрите на пенсионната реформа.

"В момента родените след 1959 година, които задължително внасят 5% вноска в частен фонд, губят 28% от пенсията си от държавата, като този процент трябва да бъде компенсиран от частния фонд", отбеляза след края на дискусията в социалното министерство финансовият министър Владислав Горанов.

"По това, което чухме, не се открояват някакви крайни различия. Фокусът обаче се измести от предварително планираното и не успяхме да коментираме детайли или параметри", заяви социалният министър Ивайло Калфин.

"Аз представих предложенията си и очаквах по-експертна активност в детайли. За съжаление нямаше такова нещо. Дискусията се върна на ниво от края на миналата година. Не съм взел в нея страната нито на НОИ, нито на пенсионните фондове. Моята цел е правото на избор", уточни още Горанов.

И финансист номер 1, и социалният министър подчертаха необходимостта от въвеждане на избор и при професионалните пенсионни фондове. Горанов посочи, че след като представителите на фондовете са разбрали, че нямат аргументи срещу правото на избор, след това са започнали да лансират въпроса за промяна на коефициента на допълване, който да бъде по-нисък от 28%.

"Към момента вноската в универсален фонд би трябвало да гарантира около 28 процента от бъдещата пенсия", обясни Горанов. Той припомни, че точно в предложенията на финансовото министерство отпреди Нова година е фиксирано правото на избор между универсален фонд и НОИ да бъде двупосочно. Според Горанов трябва да се обсъдят възможностите за даване на право на избор къде да отиват вноските за ранно пенсиониране на категорийните работници, както и за право на избор за хората, родени преди 1960 година.

"В един момент пенсионните дружества смятат, въпреки че тази формула и концепция е от 2002 година, че тя не работи добре и искат да предложат промяна, така че коефициентът на допълване, който се очаква от професионалните фондове, вече да не е 28 на сто, а доста по-нисък. И ако цената е платима, не бих имал против. Но пак казвам, докато някой смята, че 12-те процента, които държавата трансферира, за да допълни недостига в бюджета на ДОО, са по своя икономически характер осигурителна вноска, която идва от реалния сектор и влиза в социалното осигуряване, аз не съм напълно съгласен с това не само защото законовите текстове в чл. 6 на КСО не предвиждат такова тълкуване, а и защото икономическата логика е в общественото осигуряване да влизат осигурителни вноски от работодателите и работниците и служителите", напомни финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай