Частни фирми ще регистрират коли

Забраняват микробусите с десен волан у нас

Частни фирми ще регистрират коли | StandartNews.com
Промени в закона въвеждат паспорти за превозните средства Забраняват микробусите с десен волан у нас

Очакват ни драстични промени при първоначална регистрация на коли. Според част от тях, регистрация на кола вече ще може да се прави и в частни пунктове, а моторните превозни средства ще имат свои собствени специални паспорти. Това предвиждат нови правила за регистрацията и поддръжката на автомобилите. Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане Закон за пътните превозни средства.
Първоначалният технически преглед, който се изисква за регистрация на автомобила, вече няма да се прави само в КАТ, а и в специални частни пунктове. "Тези частни пунктове ще работят със специализирано оборудване - те трябва да извършват проверки на метала, боята, ще имат достъп до база данни с идентификационните номера, данни за производителите, за документите, с които се продават тези автомобили", обясни Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.
Автомобилният състезател и собственик на автосервизи Румен Дунев обаче контрира, че това ще затрудни бизнеса и вероятно ще натовари шофьорите с повече разходи. "Трябва, ако фирмата има един наличен работещ пункт, така да е заложен, че да отвори друг, в който да се прави първоначалната регистрация. Това означава, че във фирмата трябва да се назначат двойно повече специалисти, което, според мен, допълнително ще натовари таксите при регистрацията на нови автомобил", твърди професионалистът.
Автомобилите ще имат технически паспорти, а данните от тях ще влизат в специален регистър, който ще се следи от Изпълнителна Агенция „Автомобилна администрация“. Въпросните паспорти ще се издават при техническия преглед за първа регистрация. Идеята е да бъде като досие, в което да се записват данните от прегледите и какви са били ремонти са били извършвани. "Възниква въпросът защо да е паспорт и защо във 21-ви век да не бъде електронна книжка, в която всеки един може да попълва и да нанася данните. Но това си има и добрите, и лошите страни. От една страна още един документ, който ако се загуби или изчезне, трябва да се вади наново. От друга - ще има история на автомобила, ще се знае дали е ремонтиран и кой го ремонтирал, дали превозното средство е участвало в пътнотранспортно произшествие", заяви представителят на автомобилната агенция.
Новите текстове предвиждат и специален регламент за продажбата на авточасти втора употреба. Законът за пътните превозни средства е един от трите в пакета, който трябва да замени сега действащия Закон за движение по пътищата.
Проектозаконът предвижда и забрана за внос на микробуси, автобуси, малки камиони и на такива до 12 хил. кг с десен волан. Вносителите смятат, че тези превозни средства за движението по пътищата у нас.

Хванаха наш бус с 66 неизправности

Микробус Mercedes-Benz Sprinter с българска регистрация бе спрян от движение след рутинна проверка заради множество неизправности в немския гр. Люденщайн, съобщи наскоро полицията в Северен Рейн-Вестфалия. Макар по документи автомобилът да бил преминал технически преглед в роден сервиз само преди месец, външният му вид предизвикал съмнения у полицаите. Това ги накарало да поискат оценка за реалното му състояние от местен специалист. При проверката се оказало, че по буса има поне 44 неизправности, а по ремаркето - още 22. Немските механици установили, че спирачките на "спринтера" работят само частично, по каросерията има изгнили дупки, запълнени с маджун и запечатани с боя, а амортисьорите на ремаркето са изпуснали. Неизправният български бус веднага бил спрян от движение, а на шофьора било издадено наказателно постановление. Медиите в Германия обаче са втрещени как "спринтерът" е минал преглед в България при толкова много неизправности и поставят въпроса доколко може да се вярва на сервизите у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай