Чака ни страшна есен, колко ще плащаме за храна

Прогноза на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

Чака ни страшна есен, колко ще плащаме за храна | StandartNews.com

"Цените на храните ще се повишат двойно през есента", предупреди доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на bTV.

"Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна култура, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът поскъпна. За да се съхранява зърното трябва електроенергия, а хлябът се пече на газ", обясни Боюклиев.

Той подчерта, че всяка година цените на храните са по-ниски през лятото.

"Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите изследвания показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата. Стопанската година започва от 1 октомври и завършва на 1 октомври следващата година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са различни, но имаме и две кризи - Ковид и войната в Украйна", добави Боюклиев.

Той бе категоричен, че по-ниските цени сега не се дължат на политиката на правителството, а са заради световните тенденции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай